Tohle je naprosto česká klasika přetvořená do lehké, zdravé verze. Díky pečenému tofu dostane úplně nový rozměr. Klidně si dejte dva talíře a na druhé jídlo zapomeňte. Díky kombinaci zeleniny, quinoy, fazolí a brambor je tato polévka perfektně vyvážené jídlo už sama o sobě.
Suroviny na cca 6 porcí:
1 cibule
4 brambory
2 mrkev
3 stroužky česneku
1 l zeleninového vývaru
1 1/2 hrnku velkých bílých fazolí (máslových)
1/2 hrnku kešu ořechů (cca 70 g)
1 lžíce neloupaného sezamového semínka
3 lžíce bílé quinoa
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
1 lžička mahá (nebo mletého kmínu)
2 lžičky miso pasty (nemusí být)
4 vrchovaté lžíce kysaného zelí
Pečené tofu
jedno balení tofu natural
1 lžíce shoyu
2 lžíce lahůdkového droždí
špetka soli
Postup:
1. Kešu ořechy a sezamové semínko namočíme do vody.
2. Orestujeme cibuli, přidáme mrkev na kostičky, brambory na kostičky, utřený/prolisovaný česnek a zalijeme vývarem. Přidáme koření a horkou vodou propláchnutou quinou. Vaříme 20 - 30 minut. Poté vyndáme nové koření a bobkový list.
3. Balení tofu osušíme v papírové utěrce, rozkrájíme na kostičky a v misce promícháme se shoyu, lahůdkovým droždím a solí. Dáme péct do trouby na 15 minut při 165°.
4. Z ořechů slijeme vodu a spolu s fazolemi, miso pastou rozmixujeme dohladka a 3 hrnky vody rozmixujeme dohladka. Nalijeme do polévky. Zahřejeme a přidáme kysané zelí. Dochutíme solí a pepřem.
5. Na talíři ozdobíme kostičkami tofu.
Tipy:
1. Kysané zelí, vývar i miso obsahují sůl. Polévka už nebude pravděpodobně potřeba solit. Solí šetřete, jak nejvíc to jde.
2. Kysané zelí nevařte, ať se nepřipravíte o armádu hodných bakterií a hromadu vitamínu C.
3. Pokud se vám nechce péct tofu, klidně ho vynechte. V polévce už máme fazole, takže o bílkoviny je postaráno.
Nejlepší suroviny na klasickou zelnou polévku si můžete nakoupit ZDE.
Comments