Legendární dobrota, ale tentokrát bez cukru, bez mléka, s celozrnným piškotem...
Suroviny:
Na piškot
2 a 1/4 hrnku celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky jemně mleté
3/4 hrnku datlového cukru
3/4 hrnku mandlové mouky
2 lžičky sody
špetka soli
1 a 1/2 hrnku mléka
1 jablečná přesnídávka bez cukru (cca 150 g)
3 lžíce mandlového másla (krému)
Mascarpone
1 plechovka kokosového mléka
3 lžíce javorového sirupu
1 a 1/2 hrnku kešu
1/4 hrnku vody
1/2 lžičky vanilky
špetka soli
A ještě
1 hrnek kávy (nebo špaldová káva nebo horká čokoláda)
kakao na posypání
Postup:
1. Smícháme všechny suché suroviny na piškot, přidáme všechny mokré a důkladně rozmícháme
2. Pečeme 35 minut na 170°, necháme vychladnout
3. Kokosové mléko vychladíme nejlépe přes noc v lednici nebo necháme alespoň 2 hodiny v mrazáku
4. Otevřeme kokosové mléko a lžící oddělíme tučnou část, kterou našleháme
5. Zbytek mléka smícháme s kešu, vodou, vanilkou a solí a rozmixujeme na jemný krém. Podle potřeby přidáme trochu rostlinného mléka nebo vody
6. Krém smícháme s našlehaným kokosovým mlékem
7. Do malých mističek nebo jedné velké klademe jednotlivé vrstvy:
piškot
pokapeme kávou
natřeme vrstvou mascarpone
znovu poklademe vrstvou piškotu
pokapeme kávou
mascarpone
ozdobíme kakaem (nejlépe přes sítko)
Nejlepší suroviny na parádní a přitom zdravé tiramisu si můžete pořídit ZDE.
Comments