Čokoládové brownies se obvykle skládá ze samých nezdravých věcí. Cukr, máslo, hladká mouka... Ale ta chuť! Trochu nebo spíš trochu víc jsem ho upravila a teď už si ho můžou užít všichni. Tohle je totiž čokoládové nebe.
Suroviny:
4 lžíce pomletých lněných semínek
10 lžic vody
1/2 hrnku oříškového másla
1 hrnek datlového cukru
1/2 hrnku hnědého třtinového cukru nebo 3/ 4 hrnku datlového cukru nebo sladidla dle vašich preferencí *
1 lžička vanilky
1 hrnek celozrnné špaldové mouky
1/4 hrnku neslazeného kakaa
1/2 lžičky soli
rostlinné mléko např. mandlové dle potřeby, cca 1/2 hrnku
1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
1 nahrubo nakrájená kvalitní hořká čokoláda
Postup:
Smícháme lněná semínka s vodou a dáme stranou.
Přidáme k oříškovému máslu cca 3 lžíce horké vody a rozmícháme ho. Přidáme všechny ostatní ingredience, včetně lněných semínek, a důkladně promícháme. Nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme cca 35 minut na 165°. Takhle snadné a taaak dobré.
*pokud už jste cukr hodně omezili, tak vám bude stačit hrnek a půl datlového cukru. Pokud ještě pořád jíte hodně sladkostí, sladkého pečiva apod. (já doufám, že ne) tak určitě použijte hrnek datlového cukru plus půl hrnku tmavého třtinového cukru.
I když jsem tento recept hodně ozdravila a je asi 1000x zdravější než klasické brownies :-D, stále je to sladkost, takže se tím necpeme každý den a už vůbec ne večer u televize. Ale jinak se ho užijte. Musím s prvním kouskem zavřít oči, jak je to dobré.
Proč datlový cukr? Protože to není cukr, jsou to vlastně napařené, usušené a pomleté datle. Nic dobrého nebylo odebráno a nic špatného přidáno. Přečtěte si srovnání cukru podle pana doktora Gregera.
Nejlepší suroviny na báječné čokoládové brownies si můžete nakoupit ZDE.
Comments