Jedná se o skoro až zázračnou polévku, která pochází z Japonska. Základem je miso pasta, kterou si můžete koupit v každém obchůdku se zdravou výživou. Existuje několik druhů, my máme rádi tmavě hnědou mugi miso od firmy Muso. Ale to vás nechci ovlivňovat, vyzkoušejte i jiné a najděte si svého favorita. Ta naše je vyrobená fermentací ječmene a sójových bobů a je naprosto výborná.
Do miso polévky patří spousta zeleniny, dle vašeho výběru, můžete přidat také houby, tofu, nudle, mořské řasy, rýži… prostě může být pokaždé jiná.
V Japonsku se jí také říká „japonský zázrak“ pro její blahodárné účinky na lidské zdraví. Posiluje imunitní systém a dokonce kolují zvěsti, že chrání před rakovinou.
Miso nemá projít varem, abyste nepřišli o zdraví prospěšná probiotika. Když mám polévku hotovou, trochu odliji do hrnečku, rozmíchám v ní lžíci miso pasty, pak naliji zpět do polévky (která se už nevaří!) a rozmíchám. Miso je hodně slané, proto polévku dosolte až po přidání miso pasty, ať nepřesolíte. Nezapomeňte, že solí musíme šetřit. Je to jedna z věcí, které nejvíce ohrožují naše zdraví. Denní příjem soli by neměl být víc jak 5 g pro dospělého, což je jedna lžička.
Receptů na miso polévky jsou stovky. Ale v podstatě můžete přidat miso do každé polévky.
Tohle je naše „česká“ miso polévka.
Suroviny:
cibule
lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
2 mrkve
půl hrnku loupané červené čočky
1/3 hrnku celozrnných písmenek (nebo jiné celozrnné zavářky)
1/2 hrnku mraženého hrášku
sůl
1 velká lžíce miso pasty
zeleninový vývar
lžíce shoyu (nemusí být)
Postup:
Orestujeme cibuli na lžíci oleje. Přidáme česnek a mrkev a ještě chvilku restujeme
Zalijeme vývarem a přidáme čočku, nastavíme čas na 15 minut
Pět minut před koncem přidáme písmenka (nebo jinou zavářku a pak čas uzpůsobíme)
Po 15 minutách vypneme polévku a přisypeme mražený hrášek
Trochu vývaru dáme stranou do hrnečku, rozmícháme v něm miso pastu a nalijeme zpátky do polévky
Dochutíme, na talíři ozdobíme pažitkou nebo petrželkou, posypeme lžičkou mletého lněného semínka a podáváme
Tipy:
Můžeme přidat jakoukoli jinou zeleninu. Čočku lze vyměnit za tofu nebo cizrnu. Místo písmenek můžeme použít ovesné vločky, jáhly nebo quinou (vaří se 15 minut a musí se nejdříve spařit horkou vodou) atd. Miso polévka může být pokaždé jiná. Těším se, že mi pošlete tip na tu vaši
Miso polévku můžete jíst i ke snídani, jak to dělají nejen Japonci. Bude to ta nejlepší a nejvýživnější snídaně
Stane se vám někdy, že vážně nestíháte? Mějte nachystanou nakrájenou zeleninu v mrazáku. Hodíte ji do vody, přidáte třeba čočku a červenou quinou a povaříte. Na závěr ochutíte miso pastou. Čas přípravy 2 minuty. Celkový čas vaření 10–20 minut. Tj. 2 minuty vašeho času a máte výživovou bombu. Vaše tělo vám poděkuje!
Nejlepší suroviny na zázračnou miso polévku si můžete nakoupit ZDE.
Comments