Právě jsme s mým zlatíčkem „zbouchli“ celou zapékací misku a celou dobu si mlaskali, jak je to dobré. Nejlepší na světe. Nebe v puse.
Navíc je to velmi snadné a zdravé. Perfektní kombinace.
Zapékali jsme hodně zralé broskve a přidali k nim ostružiny. Ale můžete použít i jablka, meruňky, jahody, švestky… Pokud použijete nějaké kyselejší ovoce, trochu ho prosypte datlovým cukrem.
Suroviny:
několik broskví – tak aby pokryly celé dno vaší zapékací nádoby
hrst nebo víc ostružin (nebo jahod, borůvek)
2 lžíce datlového cukru (nemusí být)
Na drobenku
jeden hrnek směsi ořechů a dvě lžíce semínek
1 hrnek ovesných vloček
špetka vanilky
2 lžíce mandlového másla
1 lžíce olivového oleje
4 lžíce medu nebo javorového sirupu (můžete nahradit datlovou pastou pro ještě zdravější variantu)
Postup:
Broskve pokrájíme a pokryjeme celé dno zapékací nádoby, přidáme ostružiny a datlový cukr
Do mixéru dáme ořechy a nahrubo posekáme. Přidáme vločky, vanilku, mandlové máslo, olivový olej a med – lehce, krátce rozmixuje. Vznikne drobenka, kterou posypeme ovoce
Dáme péct do trouby na 165° cca na 20 minut – máme hotovo, když drobenka lehce zezlátne
Na vrch teplého crumblu můžeme dát lžíci domácí zmrzliny
Tip:
Alergie na oříšky. Místo ořechů použijte semínka a vločky. Místo mandlového másla tahiny, nebo olivový olej.
Vyzkoušejte také zapečené švestky, meruňky… Jablka jsou výborná v kombinaci s jahodami.
V zimě můžete použit mražené ovoce.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments