top of page
Veronika

Výborný čočkový dhal

Aktualizováno: 3. 5. 2021

Nenechte se odradit výčtem surovin, je to skoro samé koření. A všechny ostatní ingredience určitě máte doma. A navíc je to velmi snadné a přitom naprosto výborné.


Čočkový dhal

Suroviny:

  • 1 hrnek červené neloupané čočky

  • 1/3 hrnku červené quinoi

  • 1 velká cibule

  • 1 velká mrkev

  • 1 červená paprika

  • 1 žlutá paprika

  • 5 stroužků česneku

  • 1/2 zázvoru

  • 2 a půl hrnku vody nebo zeleninového vývaru

  • 1 hrnek kešu smetany (1/2 hrnku kešu + 1 a půl hrnku vody – rozmixovat)

  • 1 lžička mahá (nebo mletého kmínu)

  • 1 lžička kari

  • 1/2 lžičky kurkumy

  • 1 lžička červené papriky

  • 4 lžíce kečupu

  • 1 lžíce shoyu

  • 1 lžička soli

  • 2 hrsti kadeřávku natrhaného na kousky (bez prostředního stvolu) – nemusí být


Postup:

  1. Kešu namočíme do vody

  2. Orestujeme cibuli na lžíci oleje. Přidáme česnek a ještě minutu restujeme

  3. Přidáme pokrájenou mrkev a papriku a lehce orestujeme. (3 - 5 minut)

  4. Přidáme veškeré koření, shoyu, kečup a promícháme

  5. Přidáme čočku, quinou a vodu. Přiklopíme a vaříme 45–50 minut

  6. 5 minut před koncem přidáme kadeřávek

  7. Rozmixujeme kešu a přilijeme k čočce

  8. Podáváme třeba s rýží natural


Tipy:

  1. Experimentujte se zeleninou. Já přidávám někdy třeba zelené fazolky, žampiony, cuketu, květák…

  2. Místo kešu mléka můžete použít mandlovou smetanu nebo kokosové mléko. Mandlovou smetanu si můžete udělat sami tak, že rozmixujete mandle s vodou. Stejně jako kešu smetanu.

  3. Nezapomeňte na talíři posypat mletým lněným semínkem. A jako další super zdravou přílohu použijte třeba dvě lžíce kimchi https://www.chutprirody.cz/post/domaci-kimchi



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Komentar


bottom of page