Nenechte se odradit výčtem surovin, je to skoro samé koření. A všechny ostatní ingredience určitě máte doma. A navíc je to velmi snadné a přitom naprosto výborné.
Suroviny:
1 hrnek červené neloupané čočky
1/3 hrnku červené quinoi
1 velká cibule
1 velká mrkev
1 červená paprika
1 žlutá paprika
5 stroužků česneku
1/2 zázvoru
2 a půl hrnku vody nebo zeleninového vývaru
1 hrnek kešu smetany (1/2 hrnku kešu + 1 a půl hrnku vody – rozmixovat)
1 lžička mahá (nebo mletého kmínu)
1 lžička kari
1/2 lžičky kurkumy
1 lžička červené papriky
4 lžíce kečupu
1 lžíce shoyu
1 lžička soli
2 hrsti kadeřávku natrhaného na kousky (bez prostředního stvolu) – nemusí být
Postup:
Kešu namočíme do vody
Orestujeme cibuli na lžíci oleje. Přidáme česnek a ještě minutu restujeme
Přidáme pokrájenou mrkev a papriku a lehce orestujeme. (3 - 5 minut)
Přidáme veškeré koření, shoyu, kečup a promícháme
Přidáme čočku, quinou a vodu. Přiklopíme a vaříme 45–50 minut
5 minut před koncem přidáme kadeřávek
Rozmixujeme kešu a přilijeme k čočce
Podáváme třeba s rýží natural
Tipy:
Experimentujte se zeleninou. Já přidávám někdy třeba zelené fazolky, žampiony, cuketu, květák…
Místo kešu mléka můžete použít mandlovou smetanu nebo kokosové mléko. Mandlovou smetanu si můžete udělat sami tak, že rozmixujete mandle s vodou. Stejně jako kešu smetanu.
Nezapomeňte na talíři posypat mletým lněným semínkem. A jako další super zdravou přílohu použijte třeba dvě lžíce kimchi https://www.chutprirody.cz/post/domaci-kimchi
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Komentar