top of page
Veronika

Výborné špagety bolognese

Jaký by byl svět bez špaget bolognese? Jedno z nejoblíbenějších jídel světa ve veganské verzi. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel vůbec. Pokud máte pořádný mixér, jsou skoro bez práce, protože nebudete muset krájet.


A odpůrci žampiónů ani nepoznají, že na té výborné chuti se podílejí právě žampiony. Pan doktor Fuhrman jim ve své krásné knížce Superimunita říká houby záchranářky. Hrají totiž důležitou roli v udržení našeho silného imunitního systému. Povzbuzují tělo, aby reagovalo rychle a energicky, když jsme vystaveni virům a bakteriím způsobujícím nemoci, a dokonce nás významně chrání před rakovinou… Více info pod receptem.


Výborné špagety bolognese

Suroviny:

  • 500 g celozrnných špaget


Na rajčatovou omáčku

  • 500–700 g krémových žampionů

  • 2 červené cibule

  • 1 stonek řapíkatého celeru

  • 5 stroužků česneku

  • 1 mrkev


  • 1 lžíce olivového oleje


  • 1 plechovka rajčat (kousky)

  • 1 lžíce balzamika

  • 1 lžička oregana

  • ½ lžičky tymiánu

  • 1 bobkový list

  • 2 lžíce shoyu

  • půl hrnku pokrájených kvalitních černých oliv

  • (2 lžíce kapary – nemusí být)


  • bazalkové lístečky na ozdobu


Postup:

  1. Dáme vařit špagety podle návodu na obalu. Většinou vaříme kolem 10 minut

  2. V mixéru rozsekáme žampiony, cibuli, celer, česnek a mrkev. Zhruba na takové kousky, jako kdybyste krájeli zeleninu, jak nejjemněji umíte 😊 Můžete samozřejmě i krájet

  3. Na nepřilnavou pánev dáme lžíci oleje a přidáme rozsekanou zeleninu. Zhruba 2 minuty mícháme a restujeme

  4. Přidáme oregano, tymián, bobkový list a promícháme

  5. Přidáme rajčata, balzamiko, shoyu a necháme cca 10 minut povařit. Můžeme přidat trochu vody, pokud je třeba.

  6. Přidáme pokrájené olivy a případně i kapary

  7. Promícháme s uvařenými špagetami a ozdobíme lístky bazalky

  8. Podáváme usměvavým tvářím natěšeným na špagety bolognese 😊


Tipy:

  • Pokud máte rádi v jídle červené víno, tak tady by se hodilo. Přidejte ho mezi krokem 4 a 5. To znamená hned po bylinkách. Nechte povařit a pak teprve přidejte rajčata atd. Mě chutná více verze bez vína. Ale vyzkoušejte obě a uvidíte.


Více o žampionech, hlívě, reshi, maitake, jidášovu ucho

Pomáhají dokonce i v boji proti autoimunitním chorobám, jako je revmatická artritida a lupénka. Mají všechny protirakovinné vlastnosti: brání poškození DNA, zpomalují růst rakovinných buněk či nádoru, vyvolávají programové odumírání rakovinných buněk a brání vyživování tumoru krví.


Pravidelná konzumace těchto hub je spojována s výrazně nižším rizikem rakoviny prsu u žen, a to až o 60 až 70 %! A podobně dopadly studie týkající se rakoviny žaludku a tlustého střeva. Více informací o houbách záchranářkách si můžete přečíst v báječné knize pana doktora Joela Fuhrmana – Superimunita.



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page