Jaký by byl svět bez špaget bolognese? Jedno z nejoblíbenějších jídel světa ve veganské verzi. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel vůbec. Pokud máte pořádný mixér, jsou skoro bez práce, protože nebudete muset krájet.
A odpůrci žampiónů ani nepoznají, že na té výborné chuti se podílejí právě žampiony. Pan doktor Fuhrman jim ve své krásné knížce Superimunita říká houby záchranářky. Hrají totiž důležitou roli v udržení našeho silného imunitního systému. Povzbuzují tělo, aby reagovalo rychle a energicky, když jsme vystaveni virům a bakteriím způsobujícím nemoci, a dokonce nás významně chrání před rakovinou… Více info pod receptem.
Suroviny:
500 g celozrnných špaget
Na rajčatovou omáčku
500–700 g krémových žampionů
2 červené cibule
1 stonek řapíkatého celeru
5 stroužků česneku
1 mrkev
1 lžíce olivového oleje
1 plechovka rajčat (kousky)
1 lžíce balzamika
1 lžička oregana
½ lžičky tymiánu
1 bobkový list
2 lžíce shoyu
půl hrnku pokrájených kvalitních černých oliv
(2 lžíce kapary – nemusí být)
bazalkové lístečky na ozdobu
Postup:
Dáme vařit špagety podle návodu na obalu. Většinou vaříme kolem 10 minut
V mixéru rozsekáme žampiony, cibuli, celer, česnek a mrkev. Zhruba na takové kousky, jako kdybyste krájeli zeleninu, jak nejjemněji umíte 😊 Můžete samozřejmě i krájet
Na nepřilnavou pánev dáme lžíci oleje a přidáme rozsekanou zeleninu. Zhruba 2 minuty mícháme a restujeme
Přidáme oregano, tymián, bobkový list a promícháme
Přidáme rajčata, balzamiko, shoyu a necháme cca 10 minut povařit. Můžeme přidat trochu vody, pokud je třeba.
Přidáme pokrájené olivy a případně i kapary
Promícháme s uvařenými špagetami a ozdobíme lístky bazalky
Podáváme usměvavým tvářím natěšeným na špagety bolognese 😊
Tipy:
Pokud máte rádi v jídle červené víno, tak tady by se hodilo. Přidejte ho mezi krokem 4 a 5. To znamená hned po bylinkách. Nechte povařit a pak teprve přidejte rajčata atd. Mě chutná více verze bez vína. Ale vyzkoušejte obě a uvidíte.
Více o žampionech, hlívě, reshi, maitake, jidášovu ucho
Pomáhají dokonce i v boji proti autoimunitním chorobám, jako je revmatická artritida a lupénka. Mají všechny protirakovinné vlastnosti: brání poškození DNA, zpomalují růst rakovinných buněk či nádoru, vyvolávají programové odumírání rakovinných buněk a brání vyživování tumoru krví.
Pravidelná konzumace těchto hub je spojována s výrazně nižším rizikem rakoviny prsu u žen, a to až o 60 až 70 %! A podobně dopadly studie týkající se rakoviny žaludku a tlustého střeva. Více informací o houbách záchranářkách si můžete přečíst v báječné knize pana doktora Joela Fuhrmana – Superimunita.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments