Nemůžu se dočkat, až vyzkoušíte tenhle čokoládový dort a dáte mi vědět, jaký byl. Podle mě je to ten nejlepší čokoládový dort na světě. Opravdu čokoládový, a přesto lehký a oproti běžným dortům i zdravý. Tento byl pro mého syna, ale vy ho ozdobte podle sebe, nejlépe kupou malin.
Oproti běžným dortům je lehký a zdravý, ale pokud potřebujete zhubnout, myslete na to, že pořád je to pořádná dávka tuku a kalorií.
Suroviny:
Korpus
300 g špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky (já používám Probio)
35 g kakaa
1 vrchovatá lžička jedlé sody
špetka soli
200 g datlového cukru
1 lžička instantní kávy
300 ml horké vody
100 ml olivového oleje
4 lžíce oříškového másla (kešu, mandlového nebo lískooříškového)
špetka vanilky
Krém
jedna kvalitní hořká čokoláda
jedna plechovka tučného kokosového mléka
Postup:
Plechovku kokosového mléka dáme přes noc do ledničky nebo alespoň na hodinu do mrazáku (musí stát rovně)
Lžičku kávy zalijeme horkou vodou a dáme stranou
Smícháme mouku, kakao, sodu, sůl, cukr a vanilku
Přidáme kávu, olej, oříškové máslo a promícháme. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu vody nebo rostlinného mléka
Těsto pečeme ve 2 nebo ve 3 stejně velkých dortových formách. Pokud nemáte (jako já), upečte nejprve první část a pak druhou. Pečeme cca 15 minut na 170 °C
Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni
Opatrně otevřeme plechovku a oddělíme tučnou část kokosového mléka. Vyšleháme metlou do hustého krému. Přidejte čokoládu a podle potřeby můžete dosladit datlovým sirupem
Korpusy upravíme nožem, aby byly rovné, a slepíme je krémem. Zbytek krému použijte na namazání celého dortu
Ozdobíme dle vlastní fantazie, třeba malinami
Přeji vám, ať jen a jen chutná,
Veronika
Nejlepší suroviny na tento bezvadný čokoládový dort si můžete nakoupit ZDE.
Comments