Rychlé a snadné jídlo původem z Turecka. Větší pečená brambora se obvykle plní sýrem a máslem. Pojďme si kumpir udělat zdravěji.
Brambory se v původním receptu pečou v troubě zabalené v alobalu asi hodinu. Ale můžeme použít i vařené brambory. Zvláště pokud máme nové brambory, jsou naprosto úžasné i vařené. Je to rychlejší a v létě si neohříváte kuchyň na nechtěnou teplotu.
Suroviny:
4 velké brambory
Sůl, pepř, mletý kmín nebo mahá
Náplň
1 sklenička cizrny
4 rajčata
1 cibule (nebo jarní cibulky)
Pažitka (množství dle chuti)
Několik snítek petržele nebo petrželky
Sůl, pepř, oregano
1 prolisovaný stroužek česneku (můžete vynechat)
Špetka oregana
4 PL husté kešu smetany nebo 3 PL veganské majolky
Postup:
Brambory pečlivě umyjeme kartáčkem. Osolíme, přidáme trochu mahá a zabalíme každou zvlášť do alobalu a pečeme v troubě asi hodinu Nebo Brambory uvaříme se solí a mahá do měkka ve vodě jako obvykle
Mezitím cizrnu ze skleničky důkladně propláchneme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme pokrájená rajčata, jemně nakrájenou cibuli, pažitku, prolisovaný česnek, sůl, pepř, oregano a smetanu (majolku) a důkladně promícháme
Hotové brambory rozřízneme podélně, naplníme směsí a ozdobíme pokrájenou petrželkou
Tipy:
Přidejte do náplně 2 lžíce uvařené quinoy a získáte nutričně mnohem bohatší jídlo.
Můžete použít olivy nebo na kolečka nakrájenou malou kyselou okurku na ozdobu.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments