Když jsem žila v Anglii, stew bylo naprosto běžné jídlo. Je to jídlo z jednoho hrnce. Ale český překlad hledám marně. Říkáme curry, pokud přidáváme curry nebo chilli, když přidáváme chilli. Ale když tam není to ani to? Stew znamená dusit, což ale není vhodný název pro tyto extra husté polévky. Takže večeře z jednoho hrnce neboli stew. A tohle je ryze české stew :-)
Suroviny:
2 cibule
lžíce oleje
2 mrkve
kousek celeru (můžete vynechat)
kousek petržele nebo pastináku (můžete vynechat)
3 brambory
hrnek červené čočky
1/3 hrnku červené quinoy
sůl
2 lžičky červené mleté papriky
1/2 lžičky mletého kmínu nebo mahá
1 lžička majoránky
1 lžíce shoyu nebo tamari
1 lžíce lahůdkového droždí
kvašené zelí (nemusí být)
Postup:
Orestujeme cibuli na lžíci oleje. Přidáme pokrájenou zeleninu na větší kostičky a ještě chvíli restujeme. Přidáme koření, zalijeme vodou*, přidáme propláchnutou čočku a horkou vodou propláchnutou quinou. Přivedeme k varu a vaříme cca 35-40 minut. Dochutíme omáčkou shoyu. Na talíři přidáme kvašené zelí, nemusí být, ale přidáte výživovou hodnotu, a navíc je to tááák dobré.
* Přidejte jen tolik vody, aby bylo vše potopeno, ale nepřehánějte to, abyste ze „stew“ neměli polévku.
Našli jste bedly?
Našli jste bedly nebo máte v lednici hlívu? Přidejte je do hrnce k restování zeleniny, stew bude mít zase jinou chuť. My měli z bedel a bylo to vynikající.
Nejlepší suroviny na tuto večeři z jednoho hrnce můžete nakoupit ZDE.
Comments