Je výborný hlavně, pokud použijete nové brambory a čerstvé bylinky. Když do něj přidáte cizrnu a quinou, je z něho rázem perfektní jídlo, které dodá kompletní živiny. Pan doktor Greger by se z takové večeře nebo obědu zaradoval.
Suroviny (4 porce):
900 g malých nových brambor
2 stonky řapíkatého celeru
1 červená paprika
3–4 jarní cibulky
9 malých kyselých okurek
3 lžíce kaparů (nemusí být)
200 g uvařené cizrny (lehce rozmačkané vidličkou)
4 lžíce červené quinoy (suchý stav)
10 g čerstvého kopru
10 g čerstvé hladkolisté petržele
sůl, pepř
100 g kvalitní veganské majonézy nebo doma vyrobené majonézy či kešu dresinku
Postup:
Brambory řádně očistíme kartáčkem a dáme vařit do vody s trochou soli a kmínu na 20 minut
Quinou propláchneme horkou vodou a dáme vařit na 25 minut
Pokrájíme celer, papriku, cibulky, okurky, kopr a petržel a smícháme v misce
Cizrnu lehce pomačkáme vidličkou a přidáme k zelenině
Uvařené brambory necháme vychladnout a rozkrájíme na čtvrtiny nebo na osminky a přidáme k zelenině
Přidáme quinou, sůl, pepř a majonézu a promícháme. Na talíři ozdobíme petrželí
Tip:
Posypeme lžící namletých lněných semínek. Proč? Přečtěte si článek o zázraku jménem lněné semínko https://www.chutprirody.cz/post/zazrak-jmenem-lnene-seminko
Domácí krémový dresink místo majonézy
½ hrnku kešu oříšků
¾ hrnku vody
šťáva z jednoho citronu
lžička hořčice
sůl
Postup:
Vše společně důkladně rozmixujeme
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments