top of page
Veronika

Těstoviny se špenátem a humusem

Rychlé a snadné jídlo na všední den, kdy není času nazbyt, a přesto chceme dát tělu jen to nejlepší. Vyvážená kombinace zdravých bílkovin a sacharidů a spousta živin.


Těstoviny se špenátem a humusem

Suroviny (3 porce):


Na humus

  • 250 g vařené cizrny

  • 1 větší stroužek česneku

  • ½ lžičky soli

  • 1 lžíce tahini

  • 1 lžíce mandlového másla

  • šťáva z jednoho citronu

  • cca 1/3 hrnku vody


Na linquine

  • 200 g celozrnných těstovin linquine (placaté špagety 😊)

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 2 červené cibule

  • 1–2 stroužky česneku – prolisované

  • ½ lžičky oregana

  • 8 ks sušených rajčat v oleji (nechte na sítku okapat)

  • 100 g čerstvého špenátu

  • ½ hrnku vody z těstovin

  • pažitka a čerstvě mletý pepř na ozdobu


Postup:

  1. Všechny suroviny na humus rozmixujeme v mixéru na hladkou směs

  2. Dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu

  3. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a dáme restovat na lžíci oleje

  4. Jakmile cibule začnou zlátnout, přidáme česnek, oregano, pokrájená rajčata, špenát a mícháme, dokud špenát nezačne zavadat

  5. Přidáme humus a vodu z těstovin a mícháme, dokud se všechno nespojí do krémové omáčky

  6. Přidáme uvařené těstoviny, ochutnáme, dochutíme

  7. Na talíři zdobíme čerstvou pažitkou


Tip:

  • Pažitku můžeme v době sklizně pokrájet a uložit do mrazáku, bude vždycky připravená.


Proč jíst hodně pažitky, cibule, česneku a pórku?

Bylo zjištěno, že zvýšená konzumace cibulové zeleniny je spojena s nižším rizikem rakoviny všeho druhu. Působí protizánětlivě a je významným antioxidantem.



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page