Rychlé a snadné jídlo na všední den, kdy není času nazbyt, a přesto chceme dát tělu jen to nejlepší. Vyvážená kombinace zdravých bílkovin a sacharidů a spousta živin.
Suroviny (3 porce):
Na humus
250 g vařené cizrny
1 větší stroužek česneku
½ lžičky soli
1 lžíce tahini
1 lžíce mandlového másla
šťáva z jednoho citronu
cca 1/3 hrnku vody
Na linquine
200 g celozrnných těstovin linquine (placaté špagety 😊)
1 lžíce olivového oleje
2 červené cibule
1–2 stroužky česneku – prolisované
½ lžičky oregana
8 ks sušených rajčat v oleji (nechte na sítku okapat)
100 g čerstvého špenátu
½ hrnku vody z těstovin
pažitka a čerstvě mletý pepř na ozdobu
Postup:
Všechny suroviny na humus rozmixujeme v mixéru na hladkou směs
Dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu
Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka a dáme restovat na lžíci oleje
Jakmile cibule začnou zlátnout, přidáme česnek, oregano, pokrájená rajčata, špenát a mícháme, dokud špenát nezačne zavadat
Přidáme humus a vodu z těstovin a mícháme, dokud se všechno nespojí do krémové omáčky
Přidáme uvařené těstoviny, ochutnáme, dochutíme
Na talíři zdobíme čerstvou pažitkou
Tip:
Pažitku můžeme v době sklizně pokrájet a uložit do mrazáku, bude vždycky připravená.
Proč jíst hodně pažitky, cibule, česneku a pórku?
Bylo zjištěno, že zvýšená konzumace cibulové zeleniny je spojena s nižším rizikem rakoviny všeho druhu. Působí protizánětlivě a je významným antioxidantem.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments