Podle studie zveřejněné v Circulation kokosový olej zvyšuje hladinu cholesterolu.
Vědci zkoumali 16 studií, které hodnotily účinky kokosového oleje na krevní tuky, a zkoumali souvislost mezi kokosovým olejem a rizikem srdečních chorob. Spotřeba kokosového oleje významně zvýšila hladinu celkového cholesterolu, LDL a HDL cholesterolu a zvýšila tím riziko srdečních chorob. Autoři připisují škodlivé účinky na krevní lipidy vysoké hladině nasycených tuků nalezených v kokosovém oleji a navrhují omezit jeho příjem.
Výsledky rovněž neprokázaly žádný přínos kokosového oleje na záněty, kontrolu hladiny cukru v krvi nebo hmotnost, pro něž je velmi často vychvalován.
Zdroje:
1. Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM. The Effect of Coconut Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Clinical Trials. Circulation. Published online January 13, 2020.
2. https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/coconut-oil-raises-risk-factors-heart-disease
Comments