Naloženo dávkou, železa, kyseliny listové, vitamíny skupiny B... Perfektně výživné kompletní jídlo, o kterém se vašemu bříšku zdá. A vašim chuťovým buňkám taky. Pojmenovala jsem ho chilli, ale udělejte ho jen tak pálivé, jak chcete. Nebo klidně vůbec.
Suroviny:
1 lžíce olivového oleje
1 velká červená cibule
4–5 stroužků česneku – prolisovaných
2 lžičky nastrouhaného zázvoru
kajenský pepř – dle chuti
1 lžička mahá (nebo mletého kmínu)
1 lžička červené papriky
½ lžičky kurkumy
1 lžička maďarského koření (nebo jiného, které vás napadá)
½ lžičky soli
černý pepř
2 lžíce rajského protlaku
2 střední rajčata
½ hrnku zelené čočky
2 lžíce černé quinoy propláchnuté pod horkou vodou
½ hrnku pokrájených zelených fazolek
8 středních žampiónů
1 hrnek vody
1 hrnek kokosového mléka
1 lžíce shoyu
šťáva z ½ citronu
3 hrnky špenátu
Postup:
Na lžíci oleje dáme restovat cibuli
Oloupeme a prolisujeme česnek a přidáme k cibuli
Nastrouháme zázvor a přidáme k cibuli
Přidáme kajenský pepř, mahá (kmín), červenou papriku, kurkumu, koření, sůl, pepř, rajčatový protlak a promícháme cca 30 vteřin, koření se musí rozvonět, ale ne připálit
Přidáme pokrájená rajčata a žampiony nakrájené na osminky, promícháme
Přidáme propláchnutou čočku, horkou vodou propláchnutou quinou, vodu, kokosové mléko, shoyu a šťávu z citronu
Dáme na 25 minut vařit pod pokličku
Odklopíme, zamícháme špenát do zavadnutí a vypneme. Dochutíme a podáváme s natural rýží nebo chlebem
Tip:
Místo špenátu vyzkoušejte také kadeřávek. Má více železa i vápníku. Je to Pan Kadeřávek!
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comentarios