Oblíbené jídlo maminky mého muže, mých dětí a moje. Sladké, jednoduché, a přitom nadupané živinami. Kuťa je tradiční jídlo polské, ukrajinské, ruské aj. kuchyně. Snad se stane tradiční i u vás. U nás už je jako doma.
Suroviny:
dvě hrsti drcených vlašských ořechů
hrnek ječných krup
mletý mák
řepný sirob (můžete použít i datlový sirup)
Postup:
Uvaříme kroupy dle návodu na obalu, obvykle kolem 30 minut
Na suché pánvi orestujeme ořechy, smícháme s uvařenými kroupami
Na talíři posypeme mletým mákem a polijeme sirobem
Tip:
Maximální denní dávka máku jsou dvě polévkové lžíce. A pro děti ještě méně, dle věku. Makové mléko není vhodná a bezpečná potravina a bohužel mák není vhodným zdrojem vápníku a nesmí se to s ním přehánět. Nejezte ho každý den. Pár zrníček na rohlících se nepočítá :-D
Nejlepší suroviny na tradičního mezinárodního kuťu si můžete pořídit ZDE.
Comments