top of page
Veronika

Skvělá vánočka bez vajíček a mléka

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Bez cukru, vajec a bílé mouky. Jen z těch nejlepších surovin.

Bez vánočky by nebyly Vánoce. A i vánočka jde udělat zdravě, a přesto bude výborná. Tenhle recept vyladila moje maminka. Díky, mami!


Skvělá vánočka bez vajíček a mléka

Suroviny:

  • 540 g mouky

  • 20 g droždí

  • 30 g oleje

  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml) (jednu lžíci si dáme stranou na potření vánočky)

  • 3–4 lžíce medu (javorový sirup)

  • špetka soli

  • 70 g rozinek

  • špetka skořice, badyánu, nebo perníkového koření – nemusí být


Postup:

  1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek

  2. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme med a cca 4 lžíce vlažného kokosového mléka

  3. Necháme vzejít kvásek (dle teploty mléka a místnosti, cca 5–10 minut)

  4. Přidáme sůl, rozinky, (koření – pokud chcete), olej a vlažné mléko a promícháme

  5. Necháme kynout, cca 30 minut, podle teploty v místnosti. (Můžeme dát do trouby vyhřáté na 35°, nebo k topení atd. - kynutí by mělo probíhat do 40 °C)

  6. Vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu a rozdělíme na dvě části. Jednu o trochu větší

  7. Každou část pak rozdělíme na tři díly a upleteme copy

  8. Cop z větší částí dáme na plech vyložený pečícím papírem, jemně rozmáčkneme do stran a lehce potřeme vodou

  9. Cop z menší části dáme navrch

  10. Vánočku potřeme směsí lžíci oleje a lžící kokosového mléka

  11. Troubu vyhřejeme na 200 °C

  12. Pečeme 8 minut na 200 °C a poté ještě cca 15 - 20 minut na 170 °C. Dvacet minut je pouze odhad, sledujeme, jestli vánočka začíná zlátnout a vyzkoušíme špejlí, jestli se už nelepí



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page