Bez cukru, vajec a bílé mouky. Jen z těch nejlepších surovin.
Bez vánočky by nebyly Vánoce. A i vánočka jde udělat zdravě, a přesto bude výborná. Tenhle recept vyladila moje maminka. Díky, mami!
Suroviny:
540 g mouky
20 g droždí
30 g oleje
1 plechovka kokosového mléka (400 ml) (jednu lžíci si dáme stranou na potření vánočky)
3–4 lžíce medu (javorový sirup)
špetka soli
70 g rozinek
špetka skořice, badyánu, nebo perníkového koření – nemusí být
Postup:
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek
Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme med a cca 4 lžíce vlažného kokosového mléka
Necháme vzejít kvásek (dle teploty mléka a místnosti, cca 5–10 minut)
Přidáme sůl, rozinky, (koření – pokud chcete), olej a vlažné mléko a promícháme
Necháme kynout, cca 30 minut, podle teploty v místnosti. (Můžeme dát do trouby vyhřáté na 35°, nebo k topení atd. - kynutí by mělo probíhat do 40 °C)
Vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu a rozdělíme na dvě části. Jednu o trochu větší
Každou část pak rozdělíme na tři díly a upleteme copy
Cop z větší částí dáme na plech vyložený pečícím papírem, jemně rozmáčkneme do stran a lehce potřeme vodou
Cop z menší části dáme navrch
Vánočku potřeme směsí lžíci oleje a lžící kokosového mléka
Troubu vyhřejeme na 200 °C
Pečeme 8 minut na 200 °C a poté ještě cca 15 - 20 minut na 170 °C. Dvacet minut je pouze odhad, sledujeme, jestli vánočka začíná zlátnout a vyzkoušíme špejlí, jestli se už nelepí
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments