Tohle je naprosto skvělá čočková polévka. Celou ji zvládnete v jednom hrnci ze základních a levných surovin, jako jsou čerstvá zelenina, koření a samozřejmě spousta čočky.
Nedostatek železa s touto polévkou nehrozí.
Suroviny:
2 PL olivového oleje
1 střední cibule
5 stroužků česneku
1–2 stonky řapíkatého celeru
2 hrnky pokrájených rajčat (nebo jedna plechovka)
1 hrnek červené čočky
6 hrnků zeleninového vývaru (nebo vody)
½ ČL mahá nebo mletého kmínu
1 ČL uzené papriky
1 ČL soli
pepř
1 PL shoyu nebo tamari
1 hrnek čerstvého špenátu nebo kadeřávku bez prostředního stvolu
2 PL šťávy z citrónu
petrželka na ozdobení
Postup:
Pokrájíme cibuli a dáme ji restovat na 2 lžíce olivového oleje
Přidáme rozmačkaný česnek
Pokrájíme celer a přidáme k cibuli. Restujeme asi 5 minut
Přidáme mahá, papriku, sůl a pepř
Přidáme rajčata, čočku, shoyu a vývar. Vaříme 35 minut do změknutí čočky
Přidáme citrónovou šťávu, zamícháme. Ozdobíme petrželkou
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments