Tohle je vysoce návykové, načechrané jako dech a voňavé po skořici a jablíčkách.
Suroviny:
250 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
20 g droždí
25 g olivového nebo rýžového oleje
200 ml kokosového mléka
3 lžíce medu nebo javorového sirupu
špetka soli
Na náplň
3 lžíce datlového cukru
jedno sladké jablko nastrouhané i se slupkou
1 lžička skořice
Na potření
1 lžíce kokosového mléka
2 lžíce oleje
špetka kurkumy
Postup:
1. Mouku nasypeme do mísy, vytvoříme důlek a do něj rozdrobíme droždí
2. Droždí zalijeme cca 4 lžícemi vlažného kokosového mléka, přidáme lžičku medu a lehce promícháme, abychom vytvořili kašičku (jen droždí s mlékem a medem uprostřed – ne i všechnu mouku)
3. Necháme vzejít kvásek 3–10 minut
4. Přidáme olej, sůl a zbytek medu a mléka (1 lžíci mléka si necháme na potření)
5. Všechno promícháme a vznikne krásné, jen malinko lepivé těsto
6. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě (20–60 minut, dle teploty v místnosti) Pokud máte doma chladno, ohřejte troubu na 35 °C a těsto nechte kynout v troubě
7. Těsto rozválíme do obdélníku, posypeme datlovým cukrem, skořicí a poklademe nastrouhané jablko
8. Těsto zatočíme a krájíme asi 3–6 cm kolečka, která položíme na plech nebo do zapékací misky na pečící papír (viz foto)
9. Pokud chceme, aby se spekly dohromady, uděláme to jako na fotce. Pokud chceme mít každého šneka krásně kulatého, použijeme velký plech a uděláme mezi nimi několik centimetrů prostoru
10. Natřeme směsí kokosového mléka, oleje a kurkumy
11. Pečeme cca 15 minut na 175°C
Tip:
Vím, že moje trouba peče trochu víc, proto čas upravte podle svojí trouby a zlaté barvy šneků. A nesnězte je všechny najednou ;-)
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments