Nedávno se mě kamarádka ptala, jestli se může jíst červená řepa syrová. A to ano, může. Dokonce měla by se. V syrovém stavu má velmi silný protirakovinový účinek. Její silné barvivo působí antioxidačně a stimuluje odbourávání karcinogenů v organismu. (*)
Ale není třeba zanevřít na vařenou. Vařením se zase usnadňuje vstřebávání minerálů. Takže jednou vařená, jednou syrová.
Také může pomoci uzdravit játra, odbourávat těžké kovy, zlepšuje zrak, podporuje tvorbu inzulínu, obsahuje hodně kyseliny listové (nezbytné pro budoucí maminky), také křemík – minerál krásy, který posiluje nehty, cévy a zpomaluje stárnutí… (**)
Suroviny:
jedna větší nebo 2 malé červené řepy
2 hrsti rukoly
1 hrst vlašských ořechů
2–3 lžíce balsamica
1 lžička olivového oleje (nemusí být)
pepř
Postup:
Řepu nastrouháme nahrubo – nebo ji za vás nastrouhá nějaký šikovný kuchyňský pomocník
Přidáme dvě hrsti omyté rukoly, balsamico, (olej), pepř a promícháme
Vlašské ořechy podrtíme v rukách a nasypeme na salát
Tip:
Do salátu můžete přidat vařenou cizrnu nebo pokrájené tofu a servírovat s opečeným chlebem a máte perfektní lehkou a zdravou večeři nebo oběd do práce.
Zdroje:
(*) https://www.magazinzdravi.cz/cetla-jsem-ze-cervena-repa-chrani-pred-ra
(**) Všechno je dobré, Hanka Synková
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Kommentare