top of page
Veronika

Salát s opečenou cizrnou

Tím, že cizrnu nejprve opečete a ochutíte, získáte naprosto jinou dimenzi chuti. Tenhle salát bude perfektní jako lehká večeře.


Salát s opečenou cizrnou

Suroviny pro 2 porce:

(1 hr = 200 ml)

Cizrna

  • 1 PL olivového oleje

  • 2 hr uvařené cizrny

  • Sůl, čerstvě mletý pepř

  • 3 stroužky česneku

  • 1 ČL mahá nebo mletého kmínu

  • 1 ČL oregana

  • 1/3 ČL kajenského pepře


Zálivka

  • 2 PL olivového oleje

  • 4 PL citrónové šťávy

  • 1 PL datlového sirupu

  • 1 PL krémového balzamika

  • Sůl, čerstvě mletý pepř


Salát

  • 1 hr pokrájené okurky

  • 1 hr pokrájené papriky

  • 1 hr pokrájených rajčat

  • 1 menší pokrájená cibule

  • 1/3 hrnku pokrájené celerové natě


Postup:

  1. Na olivovém oleji restujeme 3 minuty cizrnu

  2. Přidáme prolisovaný česnek, mahá, oregano a kajenský pepř a ještě 2 minuty restujeme – opatrně, ať nepřipálíte česnek

  3. Smícháme vše na zálivku

  4. Pokrájíme zeleninu, smícháme s cizrnou a zálivkou, ochutnáme, dochutíme a ozdobíme petrželovými listy



Proč jíst petrželové natě?

Petrželová nať se ukázala jako účinná bojovnice proti rakovině, a to nejen díky flavonoidům, které obsahuje. Myricetin je flavonoid, který se nachází v petrželce a dalších rostlinách. Bylo prokázáno, že pomáhá předcházet rakovině kůže. Petržel obsahuje jednu z nejvyšších koncentrací myricetinu na 100 gramů.


Studie ukázaly, že petržel a další zelené bylinky a zelenina mohou blokovat rakovinotvorné účinky heterocyklických aminů. Jedná se o chemické sloučeniny, které mají vlastnosti způsobující rakovinu. Vznikají při grilování, smažení a pečení masa při vysokých teplotách.

Ti, kteří preferují připálený steak, by ho měli spárovat se zelenou zeleninou, jako je petržel, aby pomohli snížit tyto potenciálně škodlivé účinky. Samozřejmě lepší by bylo zcela ho vynechat.


Apigenin je další přírodní chemická látka, která se nachází v petrželce. V recenzi Trusted Source z roku 2015 bylo prokázáno, že snižuje velikost nádoru u agresivní formy rakoviny prsu. Vědci se domnívají, že apigenin by mohl být v budoucnu slibnou netoxickou léčbou rakoviny.


Ochrana před cukrovkou

Myricetin přítomný v petrželce byl také zkoumán pro použití při léčbě a prevenci diabetu.

Laboratorní studie a studie na zvířatech prokázaly, že myricetin může snížit hladinu cukru v krvi a snížit inzulínovou rezistenci. Zdá se, že také poskytuje protizánětlivé účinky a odstraňuje přebytečný tuk z krve.


Zlepšení zdraví kostí

Nízký příjem vitaminu K byl spojen s vyšším rizikem zlomenin kostí. Konzumace dostatečného množství vitamínu K může zlepšit zdraví kostí zlepšením vstřebávání vápníku a snížením vylučování vápníku močí.


V nedávné metaanalýze zaznamenaly subjekty s nejvyššími hladinami vitaminu K o 22 procent méně zlomenin než osoby s nízkou hladinou. K dosažení doporučeného denního příjmu vitamínu K stačí deset snítek petržele.


Výživa

Podle Národní databáze živin ministerstva zemědělství Spojených států amerických (USDA) obsahuje jeden šálek nasekané petrželky 984 mikrogramů (mcg) vitamínu K, stejně jako 79,8 mcg vitamínu C a 5 054 mezinárodních jednotek (IU) vitamínu A. Jeden šálek petržele poskytuje 1 230 procent doporučeného příjmu vitamínu K.


Rizika

Při užívání léků na ředění krve je důležité náhle neměnit množství vitamínu K ve stravě. Vitamin K hraje klíčovou roli při srážení krve.



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

댓글


bottom of page