Víte, jaká by měla být vaše strava, pokud chcete snížit riziko rakoviny a srdečních onemocnění? Co bychom měli jíst, abychom si lehce drželi ideální váhu i krevní tlak? Vědci mají jasno.
Podle studie zveřejněné on-line v JAMA Internal Medicine nahrazení živočišných bílkovin rostlinnými bílkovinami snižuje riziko úmrtí na rakovinu a srdeční choroby. Vědci sledovali vztah mezi příjmem bílkovin a úmrtností u více než 70 000 účastníků z Japan Public Health Center. Nahrazení živočišných bílkovin, hlavně zpracovaného masa, rostlinnými bílkovinami snížilo riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění a rakovinu.
Autoři poznamenávají, že příjem rostlinných bílkovin z potravin, jako je zelenina, luštěniny a celozrnné obilniny, může přinést dlouhodobé zdravotní přínosy. A to včetně zlepšení hmotnosti, krevního tlaku a inzulínové rezistence narozdíl od bílkovin z červeného nebo zpracovaného masa, které mají opačný účinek.
Zdroje:
Budhathoki S, Sawada N, Iwasaki M, et al. Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality. JAMA Intern Med. Published online August 26, 2019.
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/replacing-animal-protein-plant-based-protein-lowers-risk-death-cancer-and
Jak na zdravější jídelníček?
Vyberte si z našich výborných a vyzkoušených receptů a začněte hned – právě ZDE.
Comentários