Dokonalý mechanismus těla sloužící k vyčištění našeho těla můžeme spustit sami. Bez všelijakých zázračných preperátů. Tělo se umí opravovat samo. Jak na to? Zkuste malý půst.
Kdo by měl vědět o půstu více než lékař, který se zabývá celý život zažíváním, funkcí střev a přispěl k velkému pokroku abdominální chirurgie (podílel se na vynálezu kolonoskopie) - přední americký gastroenterolog Hiromi Shinya M.D. Co si myslí o půstu a jak na něj?
“stálý tok živin ve skutečnosti potlačuje aktivaci autofagie (proces udržení buněčné rovnováhy) a po čase přispívá k hromadění defektních proteinů a odpadu v buňkách”
Dokonalý mechanismus těla sloužící k vyčištění starých a poškozených buněk můžeme spustit samy. Jak na to?
Když něco sníme, živiny ze střev se vstřebávají do cév a červené krvinky je přenášejí ke každé z 60-100 bilionů buněk v těle. Jakmile dojde k přerušení dodávky živin, organismus přejde do režimu hladovění. Tradiční věda o výživě zdůrazňuje příjem dobře vyváženého poměru nezbytných živin, aby se zabránilo hladovění. Stravovací doporučení jsou založena na pravidelné konzumaci tří jídel denně, která zajistí přísun kalorií nutných k vykonávání běžných činností. To všechno je správně, ale stálý tok živin ve skutečnosti potlačuje aktivaci autofagie (proces udržení buněčné rovnováhy) a po čase přispívá k hromadění defektních proteinů a odpadu v buňkách. Této myšlence lidé nevěnují velkou pozornost, protože teprve nyní začínáme chápat, jakou škodu způsobují toxické a zacpané buňky.
Vždy bylo jasné, že vynechání jednoho nebo dvou jídel nevede k okamžité smrti. Ale dnes víme, že hlad nastartuje činnost recyklačních továren v našich buňkách. Jinými slovy, tělo má schopnost během hladovění regenerovat buňky.
Kdybychom však hladověli delší dobu, pochopitelně by nezbýval žádný další materiál k recyklaci a my bychom zemřeli.
Jak správně nejíst
Teď už chápete, proč lidé dnešní doby, kteří žijí v blahobytu, a vzdali se hladovění, které nás provázelo celou naší historií, trpí zdravotními problémy, chronickou únavou a úbytkem vitality – jinými slovy snižováním životní síly. Jíme příliš často a hodně. Pokud jsme stále sytí, dopadne to tak, že se připravíme o možnost nastartovat recyklační činnost v našich buňkách. Ze všech stran se na nás valí, co bychom měli jíst. Nutriční poradci věnují pozornost tomu, co jíst a většinou vám doporučí maso, mléko a mléčné výrobky. To je podle přesvědčení pana doktora Shinyi pro tělo velký problém. Když je člověk bude jíst ve velkém množství, dojde k hromadění odpadu v buňkách těla.
Potraviny živočišného původu postrádají vlákninu a obsahují velké množství tuku. Taková strava je obtížně stravitelná a značná část se nikdy nepřemění na energii. Nadměrný příjem vede k tvorbě odpadu ve střevech a tím následně ovlivňuje zdravotní stav člověka.
Shinyův malý půst
Shinyův malý půst je velmi snadný. Je to vlastně „ranní půst“, který ovšem nezačíná až ráno, ale trvá od předchozího večera. Měli byste se stihnout navečeřet do 21 hodin, ale nejlépe do 18 hodin nebo 19 hodin. Určitě by měla být večeře nejdéle 3 hodiny před spaním. Po večeři už nic nejezte, jen vypijte trochu kvalitní vody.
Jakmile ráno vstanete, vypijte po doušcích 500 - 650 ml vody pokojové teploty. Potom můžete sníst porci čerstvého sezónního ovoce. To bude vaše snídaně. Ovoce tepelně neupravujte. Pak už váš čeká do oběda jen voda a to zhruba 500 - 750 ml kvalitní, nejlépe filtrované vody. Samozřejmě nechlazené.
Takto docílíte půstu trvajícího 15 až 18 hodin. Tento jednoduchý půldenní Shinyův malý půst stačí ke spuštění detoxikace vašeho těla a obnovení síly. Dobře zvolený lehký oběd a večeře potom doplní živiny, které tělo potřebuje. Doporučujeme kombinaci obilniny, luštěniny a vařené i syrové zeleniny, lehce posypat lněným semínkem nebo drcenými vlašskými ořechy.
Pan doktor doporučuje opakovat tento půst dvakrát až třikrát týdně. Budete překvapeni, o kolik budete mít víc energie, jak na těle, tak na duchu. A jako bonus budete velmi snadno udržovat zdravou váhu.
Pokud se chcete dozvědět více, nejen o malém půstu, přečtěte si krásnou malou knížku od pana doktora Hiromi Shinyi Enzym omládnutí.
Zdroj:
kniha Enzym omládnutí, Hiromi Shinya, M.D.
Comments