top of page
Veronika

Polévka z pečené máslové dýně

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Tahle úžasná zimní polévka vás nejen zahřeje, ale taky nadchne. Pečení dodá polévce skvělou chuť. A vám zase polévka dodá potřebné živiny.


Polévka z pečené máslové dýně

Suroviny:

  • 1/2 oloupané a na kostky nakrájené máslové dýně

  • 1 větší cibule

  • jedna neoloupaná palička česneku

  • 1 lžíce oleje

  • 1 lžička oregana

  • 1 lžička tymiánu

  • sůl


  • 1/2 hrnku loupaných mandlí (nebo kešu)

  • 1 hrnek vody


  • 1/2 hrnku uvařených bílých fazolí

  • sůl, pepř

  • špetka skořice

  • 1/2 lžičky kari

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • špetka kajenského pepře (podle chuti)

  • cca 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody

  • 1 lžíce quinoy (propláchnuté horkou vodou)

  • 1 lžíce citrónové šťávy

  • 1 lžíce lahůdkového droždí

  • 1/2 lžičky mletého zázvoru


Postup:

  1. Mandle namočíme do hrnku vody a dáme stranou

  2. Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, pokapeme olejem, přidáme oregano a tymián a promícháme. Dáme péct do trouby do světle zlaté barvy. Česnek neloupeme a přidáme k zelenině do trouby (165 °C, 20–30 minut)

  3. Do hrnce dáme vodu, fazole, sůl, pepř, kari, lahůdkové droždí, horkou vodou propláchnutou quinou a zázvor. Vaříme 15 minut

  4. Vyměníme vodu v mandlích a rozmixujeme do hladka na mandlovou smetanu

  5. Do hrnce přidáme pečenou dýni a pečenou cibuli. Česnek vyloupeme ze slupky a přidáme do polévky. Přidáme lžíci javorového sirupu, špetku kajenského pepře. Přilijeme mandlovou smetanu a vše rozmixujeme do hladkého krému. Případně můžeme přidat vodu, pokud je polévka příliš hustá

  6. Ochutnáme, podle potřeby dochutíme, nalijeme do misek na polévku a opepříme čerstvě mletým černým pepřem



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page