Tahle úžasná zimní polévka vás nejen zahřeje, ale taky nadchne. Pečení dodá polévce skvělou chuť. A vám zase polévka dodá potřebné živiny.
Suroviny:
1/2 oloupané a na kostky nakrájené máslové dýně
1 větší cibule
jedna neoloupaná palička česneku
1 lžíce oleje
1 lžička oregana
1 lžička tymiánu
sůl
1/2 hrnku loupaných mandlí (nebo kešu)
1 hrnek vody
1/2 hrnku uvařených bílých fazolí
sůl, pepř
špetka skořice
1/2 lžičky kari
1 lžíce javorového sirupu
špetka kajenského pepře (podle chuti)
cca 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
1 lžíce quinoy (propláchnuté horkou vodou)
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce lahůdkového droždí
1/2 lžičky mletého zázvoru
Postup:
Mandle namočíme do hrnku vody a dáme stranou
Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, pokapeme olejem, přidáme oregano a tymián a promícháme. Dáme péct do trouby do světle zlaté barvy. Česnek neloupeme a přidáme k zelenině do trouby (165 °C, 20–30 minut)
Do hrnce dáme vodu, fazole, sůl, pepř, kari, lahůdkové droždí, horkou vodou propláchnutou quinou a zázvor. Vaříme 15 minut
Vyměníme vodu v mandlích a rozmixujeme do hladka na mandlovou smetanu
Do hrnce přidáme pečenou dýni a pečenou cibuli. Česnek vyloupeme ze slupky a přidáme do polévky. Přidáme lžíci javorového sirupu, špetku kajenského pepře. Přilijeme mandlovou smetanu a vše rozmixujeme do hladkého krému. Případně můžeme přidat vodu, pokud je polévka příliš hustá
Ochutnáme, podle potřeby dochutíme, nalijeme do misek na polévku a opepříme čerstvě mletým černým pepřem
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments