Mohou být slané i sladké, u nás frčí hlavně ty slané. Na svačinu nebo na výlet mohou být větší, na oslavy a večerní posezení se zase hodí spíš ty malinké.
Suroviny:
2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
1/3 kostičky droždí
3/4 hrnku rostlinného mléka
1 lžička datlového sirupu (nebo jiného sladidla)
1 lžička soli
1/4 hrnku olivového oleje
3 lžičky mletých lněných semínek
Náplň
orestovaná cibulka
kvašené zelí
nebo
jemně pokrájené orestované žampiony s cibulkou, sůl, mletý kmín
nebo
jemně pokrájený tempeh a orestovaný na cibulce, česnek, lžíce pasírovaných rajčat
…
Postup:
Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme pár lžicemi vlažného mléka a přidáme do mléka sirup. Necháme vzejít kvásek (5–15 minut)
Přidáme olej, sůl a zbytek mléka a zpracujeme těsto a necháme kynout (20–60 minut)
Mezitím si orestujeme cibulku a přidáme k ní kvašené zelí
Těsto rozdělíme na cca 20 dílů podle toho, jak chceme velké pirohy
Rozválíme na tenká kolečka (cca 0,4 cm), která naplníme zelím, přeložíme a okrájené pořádně přitlačíme k sobě
Necháme ještě 10–30 minut kynout
Potřeme vodou a pečeme na 180° do lehce zlaté barvy (cca 12 minut)
Tip:
Náplň by měla být chuťově výrazná
Nejlepší suroviny na pochoutkové slané pirohy si můžete pořídit ZDE.
コメント