top of page
Veronika

Ovoce, které snižuje cholesterol, chrání proti rakovině, uklidňuje žaludek i snižuje horečku

Amla neboli amalaki neboli indický angrešt


Indický angrešt, jinak známý jako amla nebo amalaki, je nabízen jako prostředek pro všechno možné – od zabíječe rakoviny až po vlasové tonikum. Jedná se pravděpodobně o nejdůležitější léčivou rostlinu v ayurvédské medicíně, používanou i v tradiční čínské a thajské medicíně.


Amalaki

Léčivé rostliny jsou prý „darem přírody pro lidi k podpoře zdravého života bez onemocnění.“ A to rozhodně platí o amalaki – ovoci někdy nazývaném indický angrešt, které je popisováno jako zázrak ajurvédy.


O amalaki (neboli amle) se můžete dočíst spoustu superlativů v indických lékařských časopisech. Amla je tak ctěná, že vidíte seriózní vědce, z vážených akademických institucí, jak se v seriózních recenzovaných lékařských časopisech vyjadřují například tímto způsobem: „Každá část rostliny indického angreštu má své jedinečné terapeutické vlastnosti k léčbě téměř všech onemocnění a může taková onemocnění vyléčit i samotná.“


“Amla účinkuje proti horečce, bolesti, proti kašli, ucpávání tepen, stresu, chrání srdce, žaludek, chrání před anémií, zlepšuje hojení ran, funguje k zastavení průjmu atd."

Například pan doktor Greger o ní napsal: „naprostá jednička mezi nejzdravějšími potravinami na planetě Zemi – sušený indický angrešt, známý také jako amla nebo amalaki. Domnívali jsme se, že sušené ovoce s největší antioxidační silou je goji neboli kustovnice. Ale amalaki nám zcela rozhodila graf. Najednou báječná goji vypadá jen jako chudá příbuzná.“


Předklinické studie také jasně prokázaly, že amla účinkuje proti horečce, bolesti, proti kašli, ucpávání tepen, stresu, chrání srdce, žaludek, chrání před anémií, zlepšuje hojení ran, funguje k zastavení průjmu atd.


Amla srovná zažívání

Amla má sílu zastavit bolest žaludku i průjem. Je doslova požehnáním pro lidi, kteří trpí dyspepsií – což jsou problémy se žaludkem. Dokáže zahnat pocity plnosti, nepohodlí po jídle, nevolnost, nadýmání, reflux, říhání atd.


Amla lepší než statiny

Byly vypracovány studie, která zjistily mimořádné zlepšení celkového a LDL cholesterolu u lidí. I když postavili amlu vedle léku na cholesterol, byla stejně účinná. Ovšem u amly bez nežádoucích účinků léků.


Ideálně bychom měli mít hladinu celkového cholesterolu pod 3,9 mmol/l. Vědci rozdělili účastníky studie na dvě skupiny. Průměrná hodnota jejich cholesterolu byla 5,2 mmol/l. Ve skupině, která dostávala placebo pilulky se nic nezměnilo. Ve druhé skupině, která dostávala půl lžičky prášku amalaki denně se však konal téměř zázrak. Během 3 týdnů pokles o 35–40 %! Pacientům klesl celkový cholesterol i špatný LDL cholesterol. Ohromující! Stejný efekt, jaký můžete pozorovat u pacientů po půl roce léčby lékem snižující cholesterol. Ovšem bez nežádoucích účinků léků. Naopak – spousta skvělých vedlejších efektů.


Proč se tedy nepoužívá amalaki místo statinů? Protože si tuhle bobulku nemůžou nechat farmaceutické firmy patentovat. Léčba vás vyjde asi na 1 kč denně. Jakékoli extrakty, pilulky atd. nefungují tak dobře jako obyčejný prášek z amly.


Zlepší funkci vašich tepen i váš sexuální život

Amla měla nejen příznivý vliv na cholesterol, ale také na funkci tepen – došlo ke snížení jejich ztuhlosti a zlepšení průtoku krve, což mělo velmi pozitivní efekt na pacienty s erektivní dysfunkcí. Muži pozorovali výrazné zlepšení sexuálního výkonu po užívání amly.


Amla umí ředit krev, ale tak akorát

Další studie porovnávali amlu s léky na ředění krve. Amla dosáhla přibližně na tři čtvrtiny jejich účinnosti. Výhodou je, že amla neředí krev nadměrně, mimo normální rozsah, a proto nezvyšuje riziko závažného krvácení.


Amla chrání proti rakovině a zabraňuje metastázování

O amle se také často mluví jako o zázračné bobulce pro léčbu rakoviny, a to také díky nedávné studii otištěné v časopise European Journal of Cancer Prevention. Již před více než deseti lety se začaly objevovat studie dokazující, že extrakt z amly dokáže v Petriho misce zabíjet rakovinové buňky a zdravé buňky nechává nepoškozené. Navíc dokáže účinně blokovat růst rakovinových buněk, které se díky amle nemůžou šířit dál. Amlu porovanali s chemoterapeutikem jménem Taxol, který dokáže snížit šíření na polovinu. Potom použili malé dávky amly a ukázala se téměř stejná účinnost jako u chemoterapie.


Amla léčí cukrovku

Za normální hladinu cukru v krvi se považuje pod 5,5 mmol/l. Stav mezi 5,5 a 7 se nazývá prediabetes a nad 7 jste v podstatě podle definice diabetici.


Vědci srovnali účinnost léku na diabetes a amalaki. V případě amalaki použili tři čtvrtiny čajové lžičky sušeného prášku. A výsledek? Amla fungovala lépe než léčivo. Dokonce i čtvrt lžičky denně dokázalo vrátit hladinu krevního cukru do normálního rozmezí. Naprosto úžasný výsledek. Léky na diabetes mohou mít spoustu nežádoucích účinků. Jediný nežádoucí účinek amalaki je, že chutná trochu kysele.


Doporučují lékaři léčit amlou cukrovku druhého typu? Vlastně ani ne. Cukrovka druhého typu je způsobena špatným stravováním a špatným stravováním pouze. Začněte jíst zdravou stravu a není třeba tuto nemoc dále řešit. I když to amla umí.


Amla za pár kaček

Amlu můžete koupit ve vašem obchodě se zdravou výživou nebo si ji objednat na internetu. Není třeba kupovat žádné kapsle, výtažky, izoláty atd. Stačí obyčejná sušená amla, a pokud budete užívat jen malinko každý den, vyjde vás na pár korun za měsíc. A přitom to vypadá, že nic lepšího si nemůžete nasypat ráno třeba na vaší ovesnou kaši.


Amalaki místo léků

Amalaki je naprosto úžasný lék přímo z přírody, který se používá již po staletí a jeho užívání v běžných dávkách je zcela bezpečné. Proč se tedy nepoužívá více, hlavně místo některých léků s mnoha vedlejšími nežádoucími účinky?


Aby se mohlo amalaki používat místo léků, musí se modlit, aby se daly syntetizovat nějaké patentované deriváty. Bez možnosti patentů farmaceutický průmysl nebude chtít do výzkumu investovat. Patenty jsou důležitější než pacienti. Ale pokud se na to podíváte z druhé strany – ani tyto studie by nevznikly bez farmaceutického průmyslu. Takže buďme za ně rádi. Ale není třeba čekat, až vám udělají z amly umělou pilulku. Přínosy amly už známe. Užívání v běžných dávkách je bezpečné. Zařaďte amlu už teď a kupte si jí za pár korun ve vašem zdravém obchůdku místo za pár stovek v lékárně. Nečekejte na recept od lékaře.


Jsem výživová poradkyně s akreditací MŠMT a překládám lékařské studie. Amlu neprodávám a ani nemám žádný finanční zájem na prodeji. Ale občas si přidávám špetku sušené amalaki do ranní ovesné kaše 😊


Zdroj:



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commenti


bottom of page