top of page
Veronika

Nejzdravější čokoládový dort

Tentokrát bez oříšků.


Nikdo nepozná, že je z velké části z cukety a banánu. Vůbec tam nejsou cítit. Máte pocit, že jíte nejčokoládovější dort na světě. U nás velký úspěch i u těch nejmenších. Pokud banány nejíte, klidně ho vynechte. A přidejte 4 PL jablečné přesnídávky.

Nejzdravější čokoládový dort

Suroviny:

  • 300 g cukety i se slupkou nastrouhané najemno

  • 1 zralý banán, rozmačkaný vidličkou

  • 1/3 hrnku oleje (cca 60 g)

  • 3/4–1 hrnek rostlinného mléka (lze nahradit i vodou – vyzkoušeno)

  • 3–5 PL javorového sirupu

  • 1 ½ lžičky sody

  • ½ lžičky soli

  • 20 g neslazeného kakaa

  • špetka vanilky

  • ¾ hrnku datlového cukru (cca 100–110 g)

  • 1 ½ hrnku celozrnné špaldové mouky

  • 100 g hořké čokolády (70%) rozkrájené nebo rozsekané v mixéru najemno


Krém

  • 100 g hořké čokolády – rozpuštěné

  • 2 PL mandlového másla

  • 4 PL datlového sirupu

  • 60 g hedvábného tofu


Postup:

  1. Cuketu nastrouháme najemno

  2. Přidáme banán rozmačkaný vidličkou a promícháme

  3. Přidáme olej, rostlinné mléko a javorový sirup a promícháme

  4. Přidáme sodu, vanilku a sůl a promícháme

  5. Přidáme datlový cukr a kakao a promícháme

  6. Přidáme mouku a čokoládu a promícháme

  7. Pečeme v troubě na 165° cca 45 minut. Vyzkoušíme uprostřed špejlí, jestli se již nelepí

* Peču v horkovzdušné troubě značky Brandt (nejedná se o placenou reklamu 😊) a peče trochu rychleji než běžná trouba. Takže určitě vyzkoušejte špejlí, jestli už máte upečeno.


Postup – krém:

  1. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni

  2. Přidáme ostatní suroviny a metličkou na mixéru rozšleháme do hladkého krému


Postup – zdobení dortu:

  1. Dort rozkrojíme velký nožem a namažeme marmeládou bez cukru. Marmeládu bez cukru koupíte ve vaší zdravé výživě, v Hradci Králové ve zdravé výživě Zdravíčko (nejedná se o placenou reklamu)

  2. Dort potřeme krémem a ozdobíme čerstvým ovocem dle fantazie


Jak nachystat dortovou formu?

Na dno dortové formy používám pečící papír. Nijak ho nestříhám, ale „zavřu“ jej do dortové formy (= položím pečící papír na dno dortové formy, na vrch položím druhou část dortové formy a zavřu). Kraje dortové formy potřu olejem a vysypu moukou.


Rostlinné oleje

Rostlinné oleje jsou jistě zdravější než živočišné tuky. I přesto bychom měli s rostlinnými oleji šetřit. Jedná se o zpracovanou potravinu a navíc tento druh tuku se velmi snadno ukládá ve formě tukových polštářků. Tuk, který jíme, je tuk, který nosíme. Šetřete s oleji.


Ztužené tuky z jídelníčku zcela vyřaďte. Jedná se o různé tuky na pečení. Najdete je taky ve sladkém pečivu nebo různých sušenkách, oplatkách, zákuscích, zmrzlinách atd. Na obalech jsou označeny jako ztužené tuky nebo částečně ztužené tuky či hydrogenované tuky. Ztužené tuky přispívají ke kardiovaskulárním onemocněním, rakovině a dalším chronickým chorobám.



ÚRYVEK Z ČLÁNKU WHO

„Základní fakta

  • Zdravá strava pomáhá chránit před podvýživou ve všech jejích formách a také před nekomunikovatelnými chorobami (NCD), včetně diabetu, srdečních chorob, mrtvice a rakoviny

  • Nezdravá strava a nedostatek fyzické aktivity vedou ke globálním zdravotním rizikům

  • Zdravé stravovací návyky začínají brzy v životě – kojení podporuje zdravý růst a zlepšuje kognitivní vývoj a může mít dlouhodobější zdravotní přínosy, jako je snížení rizika nadváhy nebo obezity a vývoj NCD později v životě

  • Příjem energie (kalorií) by měl být v rovnováze s výdaji energie. Aby se zabránilo nezdravému nárůstu hmotnosti, neměl by celkový tuk překročit 30 % celkového příjmu energie [1, 2, 3]. Příjem nasycených tuků by měl být menší než 10 % celkového příjmu energie a příjem trans-tuků méně než 1 % celkového příjmu energie, s posunem ve spotřebě tuku od nasycených tuků a trans-tuků k nenasyceným tukům [3] a směrem k eliminaci průmyslově vyráběných trans-tuků [4, 5, 6]

* => omezte tuky v potravě, namísto nasycených tuků a trans-tuků používejte nenasycené tuky


Co jsou nasycené tuky?

Nacházejí se v potravinách živočišného původu a v tropických olejích. Tedy maso, masné výrobky, sádlo, máslo, mléko, sýry, jogurty, kokosový a palmový tuk… Zůstávají tuhé při pokojové teplotě.


Co jsou trans-tuky?

Nacházejí se v cukrovinkách, čokoládách, sušenkách, zákuscích a přirozeně se také nacházejí v mase a v mléce, protože vznikají působením enzymů při trávení v bachoru přežvýkavců. Zůstávají tuhé při pokojové teplotě.


Co jsou nenasycené tuky?

Jsou to rostlinné oleje (kromě palmového a kokosového). Jsou tekuté při pokojové teplotě.


* => omezte nebo úplně vyřaďte z jídelníčku maso, mléko a mléčné výrobky“



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page