Nejzdravější a nejlehčí čokoládová bábovka, a přesto máte pocit, že jíte tu nejčokoládovější věc na světě. Zamíchaná v jedné míse za pár minut.
Žádný olej, žádný cukr, žádná bílá mouka, ani vajíčka nebo mléko. Jen celistvé rostlinné potraviny.
Bábovka obsahuje trochu mandlového másla, ale pokud nemůžete oříšky, můžete nahradit oříškové máslo 4 PL olivového oleje.
Pokud nemáte po ruce zralý banán, můžete ho nahradit cca 5 PL neslazené jablečné přesnídávky.
V celé bábovce jsou jen 4 PL javorového sirupu, ale pokud pečete pro někoho, kdo je zvyklý na tradiční sladkosti, doporučuji ještě 2 PL přidat. Naopak, pokud jíte už nějakou dobu zdravě a klasický cukr již v jídelníčku nemáte, klidně javorový sirup vynechte.
Není třeba všechno přesně měřit, možná napoprvé, ale já to jen odměřuji hrnky a lžícemi a nic nevážím. A vždycky to vyjde.
Tahle bábovka má podobné těsto jako „Nejzdravější čokoládový dort“, jen je o kousek lehčí.
Mám nízkou silikonovou formu na bábovku, do které se vejde cca 1200 ml vody a bábovka je do ní akorát.
Suroviny:
1 zralý banán
1 menší cuketa (cca 280 g)
4 PL javorového sirupu
40 g mandlového másla
cca 250 ml vody
1 ½ ČL sody
1/3 soli
špetka vanilky
5 PL nepraženého kakaa (cca 15 g)
¾ hrnku datlového cukru (cca 100 g)
90 g 70% čokolády rozsekané nebo rozkrájené na kousky
280 g celozrnné špaldové mouky (cca 1 ½ hrnku)
2 ČL olivového oleje na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Postup:
Banán rozmačkáme vidličkou nebo mačkadlem na brambory na dně mísy na těsto
K banánu přistrouháme cuketu
Přidáme 4 PL javorového sirupu a promícháme
Přidáme vodu a zamícháme
Přidáme sodu, sůl, vanilku a kakao a promícháme
Přidáme cukr a čokoládu a promícháme
Přidáme mouku a promícháme
Vymažeme formu olejem a vysypeme moukou
Nalijeme těsto do formy a pečeme v troubě vyhřáté na 165° cca 30–40 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli se těsto už nelepí
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments