Konečně se to povedlo! Ani nevíte, jak moc jsem to tady slavila, když se konečně povedly takhle nebesky dobré sušenky.
Upéct takhle dobré sušenky z másla, mléka, bílé mouky není žádné umění. Ale udělat je zdravé, celozrnné, bez másla... to je kumšt. A opravdu mou troubou prošlo hodně sušenek, dobrých sušenek, ale tyhle, tyhle konečně připomínají čokoládové cookies, které jsem jedla, když jsem žila v Londýně. To musíte zkusit. Mají jen jednu nevýhodu: přecpete se k prasknutí, protože nejde přestat jíst.
Suroviny:
1 hrnek oříškového másla (já použila z lískových oříšků)
1 hrnek datlového „cukru“ (to jsou vlastně usušené rozemleté datle)
1 lžička vanilky
rostlinné mléko dle potřeby, cca 1/3 hrnku
1 a půl hrnku celozrnné špaldové mouky jemně mleté
1/5 hrnku kakaa
1 lžička jedlé sody
1/4 lžičky soli
cca 70 g hořké čokolády nakrájené na kousky
Postup:
V míse smícháme hrnek oříškového másla a dvě lžíce horké vody, aby s ním šlo lépe pracovat a přidáme asi 1/4 hrnku rostlinného mléka. Pořádně promícháme.
V jiné misce smícháme mouku, cukr, vanilku, kakao, sodu a sůl. Obě misky smícháme dohromady a přidáme čokoládu. Snadno ji nakrájíte v ruce přímo do misky. Přidáme mléko nebo trochu mouky dle potřeby. Vypracujeme rukama kompaktní těsto, ze kterého může vytvarovat kuličky, které na plechu rozmáčkneme do tvaru sušenek. Pečeme v troubě na 170° cca 15 minut.
Nejlepší suroviny na tyto báječné sušenky můžete nakoupit ZDE.
Čokoládové sušenky jsou naprosto úžasné. Moje dcerky je snedly během chvilky. Další den jsem musela dělat nové.