Další studie ukázala, že konzumace mléka a dalších mléčných výrobků zvyšuje riziko rakoviny prostaty. Výzkumu zvěřejněném online v Cancer Medicine se zúčastnilo více než 26 000 účastníků. První skupina, která konzumovala nejvíce mléka, měla o 37 % vyšší riziko vzniku rakoviny než ti, kteří konzumovali mléka nejméně. Se zvýšeným rizikem byla spojena i konzumace jogurtů.
Předchozí studie, včetně dvou velkých studií z Harvardu, prokázaly podobné zvýšení rizika rakoviny prostaty u mužů pijících mléko. Metaanalýza z roku 2016, která kombinuje výsledky 11 předchozích studií, uvádí, že muži konzumující nejvíce mléčných výrobků měli o 43 % vyšší riziko úmrtí na rakovinu prostaty ve srovnání s muži, kteří se obecně vyhýbali mléčným výrobkům.
Pravděpodobně je to způsobeno zvýšenou konzumací růstového hormonu IGF-1, který mléko přirozeně obsahuje, a také sníženou aktivací vitamínu D díky vápníku v mléce.
Zdroje:
Japan Collaborative Cohort
Mikami K, Ozasa K, Miki T, et al. Dairy products and the risk of developing prostate cancer: A large-scale cohort study (JACC Study) in Japan. Cancer Med. Published online October 4, 2021. doi: 10.1002/cam4.4233
Lu W, Chen H, Niu Y, Wu H, Xia D, Wu Y. Dairy products intake and cancer mortality risk: a meta-analysis of 11 population-based cohort studies. Nutrition Journal. 2016;15(1):91-102. doi: 10.1186/s12937-016-0210-9
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments