Tahle mramorová bábovka je úžasně vláčná, měkká a ták dobrá! Nejen nejkrásnější, ale taky nejčokoládovější. Ale samozřejmě také ve svojí nejzdravější verzi. Skvělá ke snídani nebo jako dezert.
Zbožňuji banánové chlebíčky a mramorové bábovky. Ale jen takové, které jsou krásně vláčné a takové jakoby „mokré“. Nejsem fanda těch suchých. Takže tady je variace na jednu takovou, která je, alespoň za mě, naprosto famózní. Famózní čokoládová dobrota.
Snadno ji upečete i v bezlepkové verzi, pokud celozrnnou špaldovou mouku nahradíte ovesnou moukou.
Množství javorového sirupu upravte podle vašich představ.
Suroviny:
1 HR mandlové mouky (100 g)
2 HR celozrnné špaldové mouky (260 g)
2 ČL sody
2 PL mletého lněného semínka
špetka soli
1 zralý banán rozmačkaný vidličkou
100 g jablečné přesnídávky
400 g kokosového mléka
6 PL javorového sirupu
1 PL jablečného octa
80 g kvalitní hořké čokolády 70% – rozpustit ve vodní lázni
Postup:
Ve velké míse smícháme mandlovou mouku, špaldovou mouku, sodu, lněné semínko a sůl
Vytvoříme důlek a do něho dáme rozmačkaný banán, přesnídávku, kokosové mléko, javorový sirup a ocet
Začneme míchat uprostřed mokré suroviny a postupně přimícháme zbytek
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné přimícháme rozpuštěnou čokoládu
Formu vymažeme lžící oleje a vysypeme moukou
Těsto přendáváme lžící do formy, vždy několik lžic světlého a několik lžic tmavého těsta
Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C cca 40 minut. Vyzkoušíme špejlí
Bábovku můžeme ozdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou a oříšky
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments