Dobře, dobře, mistři sushi se teď nebudou koukat. Chápu, že tohle vůbec není sushi, to jsou spíš takové moje zdravé rýžové rolky. Přiznávám. Ale stejně je zbožňuji a musím se držet, abych jich nesnědla moc. S mořskými řasami se musí velmi opatrně, obsahují obrovské množství jódu a není to pro nás suchozemce úplně skvělá potravina. Nadbytek jódu je totiž stejně nebezpečný jako jeho nedostatek. Takže každý jen jednu pokrájenou rýžovou rolku, dobře? A pokud máte problém se štítnou žlázou, o konzumaci mořských řas se nejdříve poraďte svým lékařem.
Suroviny:
1 hrnek kulatozrnné rýže natural
2 1/2 hrnky vody
plátky nory řasy
čerstvá okurka, ředkev, mrkev (cokoli, čím chcete naplnit sushi)
shoyu
Postup:
Rýži propláchneme a dáme vařit na cca 55 minut, aby se nám lehce rozvařila (je nutné mít natural rýži – jinak čas a voda nemusí odpovídat)
Pokud zůstane trochu vody, vylijeme ji. Necháme lehce vychladnout
Plátek řasy položíme lesklou stranou na rolovací podložku a rozprostřeme na ni rýži
Doprostřed dáme tenké proužky okurky, mrkve nebo ředkve
Srolujeme, pořádně přitlačíme a nakrájíme ostrým nožem
Namáčíme v shoyu omáčce
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments