top of page
Veronika

Marocký kuskus

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Jedno z typických marockých jídel je kuskus se zeleninou. Perfektní zdravé a rychlé jídlo. A my samozřejmě volíme ten celozrnný a doplníme ho cizrnou nebo restovaným tofu natural.


Marocký kuskus

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 cibule

  • 1 žlutá paprika

  • 1 mrkev

  • 4 stroužky česneku

  • sůl, pepř

  • 1/2 lžičky červené papriky

  • 1/2 lžičky mahá nebo mletého kmínu

  • 1/2 lžičky kajenského pepře

  • 1/3 lžičky kurkumy

  • 1 lžíce shoyu (nebo tamari)

  • 1 hrnek mraženého hrášku

  • 1 hrnek uvařené cizrny

  • 1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru nebo vody

  • 1 hrnek kuskusu

  • 1/2 hrnku pokrájených oliv

  • 1/2 hrnku nakládaných pečených paprik (nemusí být, pokud je zrovna nemáte po ruce)

  • jarní cibulka na ozdobu


Postup:

  1. Orestujeme jemně pokrájenou cibuli a česnek

  2. Mezitím si nakrájíme mrkev a přidáme k cibuli

  3. Pokrájíme papriku a také přidáme k zelenině, promícháme

  4. Přidáme koření: červenou papriku, sůl, pepř, mahá, kajenský pepř, kurkumu, shoyu a promícháme

  5. Zalijeme vodou a přidáme kuskus a cizrnu. Jednu minutu povaříme. Vypneme a necháme deset minut dojít pod pokličkou

  6. Přidáme mražený hrášek a necháme ještě 5 minut stát pod pokličkou na teplé plotýnce

  7. Přidáme olivy a pečené papriky a promícháme

  8. Ochutnáme, dochutíme, ozdobíme jarní cibulkou a plátkem citronu a podáváme


Tipy:

  1. Hrášek zůstane jako čerstvý, když ho nebudete vařit.

  2. Místo cizrny můžete použít orestované tofu (natural tofu důkladně osušíme, nakrájíme na čtverečky a přidáme do pánve k cibuli a mrkvi, mícháme, dokud nezačne zlátnout, pak teprve přidáme papriku a koření).

  3. Papriku si můžete upéct vlastní i den dopředu (lžíce oleje, červená a žlutá paprika, oblíbené koření a upéct v troubě).



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page