Jedno z typických marockých jídel je kuskus se zeleninou. Perfektní zdravé a rychlé jídlo. A my samozřejmě volíme ten celozrnný a doplníme ho cizrnou nebo restovaným tofu natural.
Suroviny:
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 žlutá paprika
1 mrkev
4 stroužky česneku
sůl, pepř
1/2 lžičky červené papriky
1/2 lžičky mahá nebo mletého kmínu
1/2 lžičky kajenského pepře
1/3 lžičky kurkumy
1 lžíce shoyu (nebo tamari)
1 hrnek mraženého hrášku
1 hrnek uvařené cizrny
1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru nebo vody
1 hrnek kuskusu
1/2 hrnku pokrájených oliv
1/2 hrnku nakládaných pečených paprik (nemusí být, pokud je zrovna nemáte po ruce)
jarní cibulka na ozdobu
Postup:
Orestujeme jemně pokrájenou cibuli a česnek
Mezitím si nakrájíme mrkev a přidáme k cibuli
Pokrájíme papriku a také přidáme k zelenině, promícháme
Přidáme koření: červenou papriku, sůl, pepř, mahá, kajenský pepř, kurkumu, shoyu a promícháme
Zalijeme vodou a přidáme kuskus a cizrnu. Jednu minutu povaříme. Vypneme a necháme deset minut dojít pod pokličkou
Přidáme mražený hrášek a necháme ještě 5 minut stát pod pokličkou na teplé plotýnce
Přidáme olivy a pečené papriky a promícháme
Ochutnáme, dochutíme, ozdobíme jarní cibulkou a plátkem citronu a podáváme
Tipy:
Hrášek zůstane jako čerstvý, když ho nebudete vařit.
Místo cizrny můžete použít orestované tofu (natural tofu důkladně osušíme, nakrájíme na čtverečky a přidáme do pánve k cibuli a mrkvi, mícháme, dokud nezačne zlátnout, pak teprve přidáme papriku a koření).
Papriku si můžete upéct vlastní i den dopředu (lžíce oleje, červená a žlutá paprika, oblíbené koření a upéct v troubě).
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments