Vyšší příjem kravského mléka je spojen se zvýšeným rizikem rakoviny prsu. Podle nové studie financované Národním institutem pro rakovinu, Národním ústavem zdraví a Světovým fondem pro výzkum rakoviny a zveřejněné v Mezinárodním žurnálu epidemiologie.
Vědci sledovali 52 795 žen, které byly součástí studie Adventist Health Study-2, a zjistili, že ženy, které denně konzumovaly 1/4 až 1/3 šálku kravského mléka, měly o 30 procent vyšší šanci na rakovinu prsu.
Jeden šálek denně zvýšil riziko o 50 procent a 2-3 šálky byly spojeny s o 80 % zvýšenou pravděpodobností rakoviny prsu.
Naopak nahrazení kravského mléka sójovým mlékem bylo spojeno se snížením rizika rakoviny prsu o 32 procent.
Autoři nesouhlasí se současnými vládními doporučeními (USA) a navrhují opatrnost s konzumací kravského mléka a mléčných výrobků.
Zdroj:
Fraser GE, Jaceldo-Siegl K, Orlich M, Maschak A, Sirirat R, Knutsen S. Dairy, soy, and risk of breast cancer: those confounded milks. Intl J Epid. Published online February 25, 2020.
Comments