Děláme bramborový salát na mnoho způsobů, ale dnes se chci podělit o „ten vánoční“. Je hodně odlehčený a přesto chutná jako česká klasika. Nejsou v něm vajíčka a přesto po vajíčkách chutná a voní. Není v něm majonéza a přesto chutná jako s majonézou. V čem je to kouzlo?
Suroviny:
6 vařených brambor
1 cibule
velká hrst dýně hokaido nakrájená na čtverečky
4 kyselé okurky
1 červená paprika (nemusí být)
hrst hrášku
černá sůl – to je ten zázrak, který chutná a voní po vajíčkách (doporučuji od Natural Jihlava)
jarní cibulka (nemusí být)
můžete přidat další zeleninu dle vašich zvyklostí (mrkev, petržel...)
Dresink
2 hrsti kešu oříšků
1 stroužek česneku
1-2 lžíce francouzské hořčice
šťáva z půlky citronu
1 lžíce lahůdkového droždí
Postup:
1. Zalijeme kešu 1 hrnkem horké vody a dáme stranou.
2. Cibuli a dýni orestujeme a 5 minut podusíme. Necháme vychladnout.
3. Nakrájíme brambory a červenou papriku. Nastrouháme okurky na hrubém struhadle. Přidáme hrášek a vychlazenou dýni, černou sůl a vše promícháme.
4. Do sklenice s kešu oříšky přidáme česnek, hořčici, sůl, lahůdkové droždí, citrónovou šťávu a rozmixujeme dohladka.
5. Nalijeme dresink k zelenině, promícháme a dochutíme černou solí a pepřem.
Tip:
Dýně svojí konzistencí a barvou nahradí vajíčka. Černá sůl udělá vajíčkovou chuť a vůni. Pokud chcete, aby dýni nikdo v salátu nenašel, oloupejte slupku a nakrájejte ji na malé kousky a po orestování povařte 10 minut. (Podlijte hrnkem vody a míchejte, dokud se voda neztratí)
Nejlepší suroviny na lehký, zdravý a přitom skvělý bramborový salát si můžete nakoupit ZDE.
Comments