Když peču „Perfektní lehký mrkvový koláč bez tuku a cukru“, udělám trochu víc těsta a naleji do malé formy na koláč. Pak stačí udělat rychlý vanilkový krém a máte perfektní dezert.
Suroviny:
1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka (třeba DM sójové s vápníkem)
1 hrnek datlí
1 hrnek rozinek
1 zralý banán – pokrájený
1 jablečná přesnídávka bez cukru
1/2 lžičky vanilky
2 hrnky vloček
2 lžičky jedlé sody
1 lžička perníkového koření
2 menší mrkve – jemně nastrouhané
1/2 hrnku vlašských ořechů – jemně podrcených (můžete je vynechat, pokud máte problém s ořechy)
Postup:
Smícháme mléko, datle, rozinky, přesnídávku a banán a necháme stát stranou (aby rozinky a datle nasákly vodu)
Vločky rozmixujeme na mouku a smícháme s vanilkou, sodou, ořechy a perníkovým kořením
Rozmixujeme namočené rozinky, datle, banán, přesnídávku a mléko z kroku 1
Smícháme vše dohromady včetně nastrouhané mrkve. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka
Nalijeme do olejem vytřené a moukou vysypané koláčové formy nebo na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 40 minut na 165°, dokud se těsto nelepí na špejli
Vanilkový krém
Suroviny:
1 malý hrnek datlí
1 malý hrnek kešu
1 lžička vanilky nebo semínek z půlky vanilkového lusku
1 malý hrnek vody
1 lžíce šťávy z citrónu
Postup:
Všechny suroviny včetně vody dáme do misky a necháme alespoň půl hodiny stát
Všechno rozmixujeme do hladkého krému a natřeme na vychladlý koláč
Ozdobíme sezónním ovocem
Nejlepší suroviny na lehký mrkvový koláč si můžete pořídit ZDE.
Comentários