Velmi rychlá a snadná bábovka, která chutná jako od babičky.
Tahle bábovka je krásně lehoučká, plná sladkých jablíček a voňavé skořice. A určitě se stane vašim novým snídaňovým favoritem.
Suroviny:
2 hrnky celozrnné špaldové mouky (300 g)
2 ČL sody
1–2 ČL skořice
6 PL javorového sirupu (60 g)
½ hrnku jablečné přesnídávky (200 g)
3/4 hrnku rostlinného mléka (200 ml)
5 PL olivového oleje (30 g)
špetka vanilky
1 PL jablečného octa
2 jablka – oloupaná a nakrájená na malinké čtverečky
Postup:
V míse smícháme suché suroviny, tedy: mouku, sodu, skořici, vanilku
Vytvoříme důlek a do důlku dáme mokré suroviny, tedy: javorový sirup, přesnídávku, rostlinné mléko, olej a ocet a promícháme. Nejdříve smícháme uprostřed všechny tekuté suroviny a pak postupně přimícháme mouku. Nebudeme přece špinit dvě mísy, že? 😊
Jablka nakrájíme na drobné kostičky a přimícháme do těsta
Bábovkovou formu vymažeme olivovým olejem a vysypeme celozrnnou špaldovou moukou
Nalijeme těsto do formy a dáme péct do trouby na 165° cca 45–60 minut. Čas je orientační, vždy kontrolujte špejlí. Pokud se těsto již nelepí na špejli, bábovka je hotová.
Tipy:
V sezoně hrušek vyměňte jablka za hrušky, skořici za badyán a upečte v obdélníkové chlebové formě – máte zcela nový dezert.
Množství javorového sirupu upravte dle sebe. Pokud už dávno nejíte běžné sladkosti, klidně uberte. Pokud potřebujete nalákat běžné pojídače tatranek – 2 PL přidejte.
Pokud se těsto zdá příliš hutné, přidejte trochu rostlinného mléka. Měli byste získat klasické husté, ale lité těsto.
A ano – nejlepší snídaně je čerstvá, třeba ovesná/pohanková/špaldová kaše s ovocem, oříšky a semínky nebo čerstvá zeleninová polévka, ale když potřebujete změnu, tahle bábovka je skvělá. Bábovku doplňte čerstvým jablíčkem a několika oříšky.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments