Nejlepší houbový stroganof, jaký jste kdy ochutnali. Absolutně krémový a plný chuti. Ani neuvěříte, že je veganský.
Suroviny na 2–3 porce:
2 lžíce olivového oleje
2 pórky (nebo 2 velké cibule)
cca 600 g hub – nejlépe směsi krémových žampionů, hlívy a shitake)
6 stroužků česneku
1 lžíce tymiánu
sůl
2 hrnky zeleninového vývaru
¼ špaldové celozrnné mouky
60 g kešu ořechů rozmixovaných s 340 ml vody (kešu smetana) nebo 400 ml kokosového mléka
2 lžíce mandlového másla (nebo tahini, pokud máte rádi)
2 lžíce lahůdkového droždí
½ lžičky papriky
½ lžičky hořčice
cca 350 g celozrnných těstovin
pepř
čerstvý kopr nebo pažitka na ozdobu
Postup:
Dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu
Na oleji orestujeme pokrájené pórky (cca 4 minuty na střední teplotu)
Zvýšíme teplotu, přidáme pokrájené houby a mícháme, dokud nezačnou houby zlátnout
Několik lžic hotových hub si dáme stranou na ozdobu talíře
Ke zbytku houbové směsi přidáme prolisovaný česnek, tymián a sůl a ještě 1–2 minuty restujeme
Smícháme zelinový vývar a mouku a přilijeme k houbám
Přilijeme kešu smetanu nebo kokosové mléko, přidáme mandlové máslo, lahůdkové droždí, papriku, hořčici a necháme asi 5 minut povařit
Vmícháme uvařené těstoviny, ochutnáme, dochutíme
Na talíři odzdobíme orestovanými houbami, čerstvým koprem a čerstvě namletým pepřem
Tip:
Podáváme se zeleninovým salátem.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comentarios