Lehce pikantní jednoduché jídlo, které vám zabere asi 20 minut. Česnek podpoří vaši imunitu, olivy dodají zdravé tuky, celozrnné těstoviny zdravé sacharidy a bílkoviny, kešu zinek... 😊
Suroviny (3 porce):
300 g celozrnných těstovin podle vaší volby
1 cuketa
5 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
80–100 g dobrých černých oliv
pepř
1 lžička oregana
1 lžička tymiánu
Omáčka
80 g kešu ořechů
1 lžíce ovesných vloček jemných
1 hrnek vody
½ lžičky soli
1 stroužek česneku
šťáva z půlky citrónu
černý pepř
¼ lžičky kajenského pepře (množství upravte dle vaší chuti a pálivosti kajenského pepře)
Postup:
Dáme vařit těstoviny do vroucí vody, čas podle obalu těstovin
Všechny ingredience na omáčku dáme do mixéru a rozmixujeme na hladký krém
Na olivový olej dáme pokrájenou cuketu
Česnek nakrájíme na tenké plátky a přidáme k cuketě, orestujeme do lehce zlaté barvy
Přidáme oregano, tymián a ještě půl minutky promícháme
Scedíme těstoviny. Nalijeme k nim omáčku a ještě krátce promícháme na plotýnce, do požadované hustoty omáčky
K těstovinám přidáme cuketu s česnekem a pokrájené olivy
Ochutnáme, dochutíme (sůl, pepř), ozdobíme plátkem citronu, zelenými listy (třeba polníček) a podáváme
Tipy:
Do omáčky můžeme rozmixovat ještě jeden stroužek česneku, pokud chceme omáčku pálivější (česnekovější 😊)
S cuketou můžeme orestovat i žampiony nebo hlívu ústřičnou. Nebo třeba i kostičky tofu, ze kterého nejdřív vymačkáme vodu.
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Commenti