Jestli nemáte rádi růžičkovou kapustu, pokusím se vás dnes přesvědčit, že je výborná. Proč? Protože košťálová zelenina se ukázala jako velmi mocná zbraň chránící lidské tělo před rakovinou.
Už tři porce košťálové zeleniny za týden snižují riziko rakoviny o 44 %. (*)
Pokud vám zbyly v lednici od včera těstoviny nebo třeba pečené brambory nebo quinoa, sem se budou hodit. Já jsem navrch ještě opekla kostičky tofu, ale pokud tofu nejíte, můžete místo něj přidat třeba hrst cizrny.
Suroviny:
tofu nakrájené na kostky velikosti sousta
cca 350 g růžičkové kapusty rozkrojené na půlky (já použila mraženou)
1–2 stroužky česneku prolisovaného
1/4 hrnku vody nebo zeleninového vývaru
1 hrnek rostlinného mléka
2 lžíce špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky
1 velká lžíce lahůdkového droždí
1–2 lžičky hořčice
3 lžíce jemně pokrájených sušených rajčat
sůl, pepř
pažitka na ozdobení
těstoviny nebo pečené brambory
Postup:
Tofu orestujeme na lžíci oleje ze všech stran. Když zezlátne, lehce osolíme, posypeme troškou lahůdkového droždí a dáme stranou
Na pánev nasypeme kapustičky, přidáme vodu nebo zeleninový vývar a cca 6 minut povaříme. Odklopené, aby se voda ztratila
Mezitím si v misce smícháme mléko, mouku, lahůdkové droždí, hořčici, česnek a pokrájená sušená rajčata
Směs přilijeme ke kapustě a ještě 3 minuty povaříme. Přimícháme uvařené těstoviny nebo pečené brambory. Osolíme, opepříme
Na talíři na směs přidáme kostičky opečeného tofu a ozdobíme pažitkou nebo petrželkou
Tip:
Můžeme vynechat tofu, těstoviny/brambory a udělat si jen krémový salát z kapustiček
„Mezi košťálovou zeleninu patří také kapusta, zelí, květák, brokolice, ředkev… Látky obsažené v této zelenině silně působí na zvýšení imunity a v boji proti rakovině. Čím větší je příjem košťálové zeleniny, srovnatelně s tím se snižuje četnost rakoviny prsu, plic, prostaty, tlustého střeva... Už jedna porce této zeleniny týdně snižuje výskyt rakoviny slinivky o 38 %, tři porce za týden snižují riziko rakoviny prostaty o 44 %…“ (*)
(*) z báječné knihy SuperImunita od pana doktora Joela Fuhrmana, která určitě stojí za přečtení
Nejlepší suroviny na krémovou růžičkovou kapustu si můžete pořídit ZDE.
Comments