Řeřicha je malý zázrak, který můžete mít k dispozici celý rok. Už za 3 až 4 dny můžete sklízet přímo v kuchyni vlastní zeleninu. Tomu říkám zahradničení podle mého gusta.
V létě si na řeřichu většinou jen vzpomenu, ale na podzim, když už truhlíky na terase nejsou tak zelené, začínám zahradničit na kuchyňské lince.
“Tahle úžasná zelenina patří mezi křížaté neboli košťálové zeleniny, u nichž se prokázal silný protirakovinný účinek. Navíc působí velmi intenzivně na zvýšení imunity.”
Na malý talířek rozložte vatu nebo naskládejte papírovou utěrku. Navlhčete a posypte semínky řeřichy. Pak stačí vždy večer a ráno znovu navlhčit vodou. Já dávám celý talířek pod kohoutek, napustím vodu a přebytek vyleji. Nebojte se, udrží se.
Semínka nekupujte v zahradnictví nebo hobby marketech, tam bývají chemicky ošetřena. Řeřichu si kupte v obchůdku nebo e-shopu se zdravou výživou.
Tahle úžasná zelenina patří mezi křížaté neboli košťálové zeleniny, u nichž se prokázal silný protirakovinný účinek. Navíc působí velmi intenzivně na zvýšení imunity. Dodá vám spoustu cenných vitamínů, minerálů, fytoživin... Ve studiích (viz Zdroje) se prokázalo, že
pouhé tři porce brukvovité zeleniny týdně snižují o 33 % riziko rakoviny prostaty a prsu
jedna nebo více porcí týdně snižují výskyt rakoviny slinivky o 38 %
20% nárůst příjmu brukvovité zeleniny odpovídá 40% snížení rizika rakoviny
…
Všechny tyto benefity, a ještě mnohem víc, můžete získat, když si oběd nebo večeři ozdobíte čerstvou řeřichou.
Zdroje:
Joel Fuhrman, M.D. Superimunita
Michaud DS, Spiegelman D, Clinton SK, et al. Fruit and vegetable intake and incidence of baldder cancer in a male porospective cohort. J Natl Cancer Inst
Cohen JH, Kristal Ar, Stanford JL. Fruit and vegetable intake and prostate cancer risk. J Natl Cancer Inst 2000; 92(1): 61-68
LarssonSC, Hakansson N, Naslund I, et al. Fruit and vegetable consumption in Relation to pancereatic cancer: a prospective study. Cancer Epidemiol Biomark Prev 2006; 15: 301 – 5
Michael Greger M.D., Jak nezemřít
Yorumlar