Tahle polévka se hodí na snídani, oběd i večeři. V chladném počasí vás báječně prohřeje a dodá spoustu živin. Jen 10 minut práce a pak už se 15 minut vaří sama. Nenechte se odradit výčtem surovin, je tam spousta koření, a když nějaké vynecháte nebo vyměníte, pořád bude polévka výborná.
Suroviny:
1 lžíce olivového oleje
1 větší cibule
½ červené papriky
4 stroužky česneku – prolisovaný
1 mrkev nakrájená na kostičky
1 plechovka krájených rajčat
4 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce javorového sirupu
sůl, pepř
1 lžička červené papriky (uzené, pokud chcete)
½ lžičky mletého kmínu nebo mahá
špetka kajenského pepře (pálivé papriky…) – pokud nevaříte pro děti
1/5 lžičky skořice
1 lžíce shoyu
1 lžička oregana
špetka tymiánu
1 ½ hrnku cizrny
2 lžíce červené quinoy – propláchnutá horkou vodou
voda nebo zeleninový vývar (množství dle požadované hustoty polévky)
několik lístků špenátu na ozdobení
Postup:
Na lžíci oleje dáme restovat cibuli
Prolisujeme česnek a dáme restovat k cibuli
Mrkev nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli
Papriku nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a mrkvi a vše ještě cca 2 minuty orestujeme
Přidáme rajčata, rajčatový protlak a vše ostatní: sůl, pepř, červenou papriku, mahá, kajenský pepř, skořici, shoyu, oregano, tymián, cizrnu, quinou a vodu
Přivedeme k varu a necháme 15 minut vařit pod pokličkou
Tyčovým mixérem několikrát pulsneme v polévce, ochutnáme, dochutíme solí, pepřem nebo shoyu a ozdobíme pokrájenými lístky špenátu nebo polníčku
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments