„Jsou dva druhy kardiologů – vegani a ti, co ještě neznají data.“
To nejsou moje slova, ale slova lékaře Kima A. Williamse. Narodil se v roce 1955 a byl prezidentem Americké univerzity kardiologie. Sám se stal veganem v roce 2003.
Ve slavném článku „Rada od veganského kardiologa“, který vyšel v New York Times popsal jeho vlastní zkušenost kdy měl, ve věku 49 let, LDL (špatný) cholesterol až 170, přesto že sportoval a nejedl červené maso ani smažené jídlo. Poté, co přešel na nezpracovanou rostlinnou stravu, LDL spadl na 90.
Byl inspirovaný nejen lékařskou literaturou, ale i tisíci pacienty u kterých pozoroval rozdíly v cholesterolu mezi jedlíky masa a vegany. Všiml si, že vegani žijí déle než jedlíci masa a také mají mnohem méně srdečních onemocnění, diabetu a ledvinových potíží.
S velkou vášní šíří tuto myšlenku dál, zabývá se systémovými změnami, veřejnými a školícími programy.
Bình luận