Já zbožňuju tyhle jídla z jednoho hrnce. Rychlé, zdravé a výborné. V podstatě do nich můžete přidat cokoli a pokaždé budou jiná. Tady je tedy inspirace na jedno takové. Pokud nemáte kadeřávek, použijte špenát. Ale příště ho zkuste sehnat, z kadeřávku dostanete třeba více vápníku než ze špenátu.
Suroviny:
2–4 vařené brambory nakrájené na kousky velikosti sousta
2 cibule nakrájené na měsíčky
4–6 stroužků česneku
1 lžíce olivového oleje
1 konzerva krájených rajčat (DM)
5 lžic quinoy (barva dle vašeho výběru)
2 hrnky vařené cizrny
1–2 hrnky natrhaného kadeřávku bez prostředního tvrdého stvolu
1 lžíce vašeho oblíbeného kari koření (Grešík) nebo 1 lžička kurkumy, 1 lžička mletého kmínu, sůl, pepř, špetka mletého zázvoru, (špetka chilli – nemusí být)
3/4 hrnku kešu ořechů a 2 hrnky vody – rozmixovat na kešu smetanu nebo 1 kokosové mléko
Postup:
Namočíme kešu ořechy a dáme stranou
Cibuli nakrájíme na měsíčky a dáme restovat na lžíci oleje, přidáme česnek na plátky, lehce orestujeme – česnek nepřipálit
Přidáme koření, promícháme a přidáme rajčata a cizrnu
Quinou propláchneme na sítku pod horkou vodou a přidáme do pánve
Kešu ořechy rozmixujeme i s vodou a nalijeme do pánve – vaříme 15 minut pod pokličkou za občasného promíchání
Po 15 minutách přidáme brambory a znovu přiklopíme a vaříme dalších 10 minut
Po 10 minutách přidáme kadeřávek a ještě 3–5 minut povaříme
Ochutnáme, v případě potřeby dosolíme, opepříme
Tipy:
Quinoe to v kari trvá déle než ve vodě, takže opravdu nechte vařit 25–30 minut.
Pokud je kari moc husté a příliš se chytá, přidejte trochu vody.
Ozdobte jarní cibulkou a mletým lněným nebo sezamovým semínkem.
Tohle je výborné zahřívací jídlo nabité živinami.
Nejlepší suroviny na chutné kari s cizrnou a kadeřávkem si můžete pořídit ZDE.
Comments