Žádné hnětení a žádná překvapení, jestli se povede. Vždycky zaručeně perfektní.
Suroviny:
300 g celozrnné žitné mouky
100 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky
20 g čerstvého droždí
400 g vody
1 lžička soli
1 lžička mahá nebo mletého kmínu
30–60 g semínek (dýňová, loupaná konopná, slunečnicová)
1 malá lžička datlového cukru (nebo datlového sirupu nebo medu)
Postup:
Mouku nasypme do mísy, vytvoříme důlek a do něho rozdrobíme droždí
Droždí zalijeme cca 3–5 lžícemi vody a přidáme lžičku cukru. Lehce promícháme vodu s droždím
Necháme vzejít kvásek, cca 5–10 minut
Přidáme sůl, mahá, semínka, vodu a důkladně promícháme. Jestli máte nějakého pomocníka, klidně ho použijte, ale jde to snadno i rukou
Těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem. Můžeme upravit mokrou rukou. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout
Vyhřejeme troubu na 220 °C a dáme do ní pekáček nebo zapékací misku s vodou
Chleba potřeme vodou a pečeme 15 minut na 220 °C, poté snížíme teplotu na 165 °C a pečeme dalších 40 až 50 minut
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Commentaires