top of page
Veronika

Jednoduchý a výborný domácí celozrnný žitný chléb bez hnětení

Aktualizováno: 17. 3. 2021

Žádné hnětení a žádná překvapení, jestli se povede. Vždycky zaručeně perfektní.


Celozrnný žitný chléb

Suroviny:

  • 300 g celozrnné žitné mouky

  • 100 g celozrnné pšeničné/špaldové mouky

  • 20 g čerstvého droždí

  • 400 g vody

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička mahá nebo mletého kmínu

  • 30–60 g semínek (dýňová, loupaná konopná, slunečnicová)

  • 1 malá lžička datlového cukru (nebo datlového sirupu nebo medu)


Postup:

  1. Mouku nasypme do mísy, vytvoříme důlek a do něho rozdrobíme droždí

  2. Droždí zalijeme cca 3–5 lžícemi vody a přidáme lžičku cukru. Lehce promícháme vodu s droždím

  3. Necháme vzejít kvásek, cca 5–10 minut

  4. Přidáme sůl, mahá, semínka, vodu a důkladně promícháme. Jestli máte nějakého pomocníka, klidně ho použijte, ale jde to snadno i rukou

  5. Těsto dáme do formy vyložené pečícím papírem. Můžeme upravit mokrou rukou. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout

  6. Vyhřejeme troubu na 220 °C a dáme do ní pekáček nebo zapékací misku s vodou

  7. Chleba potřeme vodou a pečeme 15 minut na 220 °C, poté snížíme teplotu na 165 °C a pečeme dalších 40 až 50 minut



 

Jím zdravě

Podporuji lokální dodavatele

Šetřím planetu pro další generace

Nakupuji ve Zdravíčku :-)



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page