Konzumace fazole, čočky, hrachu a jiných luštěnin snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, ischemické choroby srdeční a vysoký krevní tlak.
Vědci přezkoumali studie, které hodnotily spotřebu luštěnin a riziko srdečních onemocnění. Výsledky ukázaly, že ti, kteří konzumovali nejvíce luštěnin, snížili výskyt kardiovaskulárních onemocnění, ischemické choroby srdeční a hypertenze až o 10 procent ve srovnání s těmi, kteří měli nejnižší příjem. Autoři doporučují zvýšenou spotřebu luštěnin pro zlepšení zdraví našich srdcí.
Zdroj:
Viguiliouk E, Glenn A, Nishi SK, et al. Associations between dietary pulses alone or with other legumes and cardiometabolic disease outcomes: An umbrella review and updated systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Adv Nutr. 2019;10:S308-S319.
Jak zařadit luštěniny do jídelníčku?
Nevíte, jak luštěniny dostat do svého jídelníčku? Vyberte si z našich receptů ZDE.
Anebo si přečtěte 7 tipů, jak je zařadit do svého jídelníčku, v článku ZDE.
Comments