V sezóně jahod by byl hřích je neupéct. A až začne borůvková sezóna, uděláte borůvkové.
Suroviny:
2 hrnky celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
1–2 hrnky mandlové mouky nebo jemně posekaných mandlí
1–2 lžíce mandlového másla (nebo oříškového – podle toho, jaké máte právě v lednici rozdělané)
1 jablečná přesnídávka bez cukru
5–7 lžic datlového sirupu
půl lžičky vanilky
půl lžičky jedlé sody
cca 10 jahod pokrájených na plátky
špetka soli
Postup:
Ve velké míse promícháme obě mouky, vanilku, sodu a sůl
V jiné míse promícháme přesnídávku, sirup a oříškové máslo (já používám tyčový mixér) a přidáme k mouce spolu s jahodami a promícháme
Vznikne lepivé těsto, ze kterého dvěma lžícemi tvoříme bochánky na pečící papír
Ozdobíme plátky mandlí a pečeme cca 25 minut při 165°
Tipy:
Pokud je třeba, přidejte trochu mouky nebo naopak trochu vody – těsto nesmí téct, ale nemá být tuhé jako na chleba. Mělo by být lepivé a snadno se tvarovat lžícemi.
Vyzkoušejte i další ovoce (dle sezóny) a dejte vědět, jak vám chutnalo.
Nejlepší suroviny na jahodovo-mandlové bochánky si můžete pořídit ZDE.
Comments