Podívali jste se někdy na složení různých čokoládových pomazánek? Cukr, ztužené tuky… hitparáda toho nejhoršího, co může člověk sníst, přitom si oslabit imunitu, zkazit si zuby a zadělat si na chronická onemocnění.
Jednu zdravou „nutelu“ už na stránkách máme a teď u nás frčí tahle jablíčková. Hlavně proto, že máme zbylá jablíčka ve sklepě, a ty už volají pro rychlé konzumaci. Pokud taková nemáte, nevadí. A pokud se vám nechce loupat a krájet, nebojte, nebudete muset. Jen kdybyste chtěli.
Na téhle nutele je báječné, že mi vůbec nevadí, když ji děti bagrují lžící.
A jestli třeba někdo touží po zmrzlině, stačí ji nechat zatuhnout v mrazáku a hotovo.
I. RYCHLEJŠÍ VERZE
Suroviny pro rychlou verzi:
jablečná přesnídávka (cca 200–300 g)
jedna hořká čokoláda
dvě lžíce ořechového másla
jedno hedvábné tofu (cca 100 g) – nemusí být
špetka soli
2–6 lžic datlového sirupu (nebo datlového cukru)
špetka vanilky
špetka skořice
Postup:
Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni
Všechny suroviny rozmixujeme
Tipy:
Nedělejte si starosti s množstvím surovin. Nikdy to neměřím, nevážím a vždy to dopadne dobře. Ochutnejte a případně doslaďte.
Pomazánka v lednici zhoustne, jak vychladne čokoláda. Ale pokud se vám zdá hodně tekutá, přidejte do ní lžíci ovesných vloček.
II. NUTELA Z VLASTNÍCH ZDROJŮ
Suroviny pro více „domácí“ a levnější verzi:
sladká jablka – cca 5–10ks (přiznávám, že dostávám zavařená, nastrouhaná od maminky ve skleničce)
jedna hořká čokoláda
hrst ořechů – nejlépe vlašských nebo lískových, ale můžou být i kešu
jedno hedvábné tofu nebo hrst cizrny – nemusí být, ale je to velmi snadný způsob jak do dětí dostat luštěniny
špetka soli
2–6 lžic datlového sirupu nebo datlového cukru nebo datlové pasty nebo datlí (nebo případně můžete použít med)
špetka vanilky
špetka skořice
Postup:
Jablíčka oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme a povaříme (nebo použijeme zavařená jablka)
Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni
Vše dohromady rozmixujeme
Tip:
Pokud mixujete obyčejným tyčovým mixérem, ořechy zalijte trochou vody – jen tolik, abyste je rozmixovali dohladka. A pak teprve přidejte k ostatním surovinám.
Nejlepší suroviny na sladkou a především zdravou nutelu si můžete nakoupit ZDE.
Je naprosto vynikající. Já i děti jí milujeme. Udělala jsem dvě verze. Jednu s přesnídávkou a druhou bez ní, vždy jsem tam přidala hedvábné tofu a úspěch byl obrovský. Hned po ušlehání se dá tato výborná zdravá nutela použít třeba na přelití buchty nebo ovocných knedlíků, po zatuhnutí v ledničce se dá mazat na chleba.