top of page
Veronika

Jablečná nutela bez přidaného cukru – 2 verze

Aktualizováno: 12. 3. 2021

Podívali jste se někdy na složení různých čokoládových pomazánek? Cukr, ztužené tuky… hitparáda toho nejhoršího, co může člověk sníst, přitom si oslabit imunitu, zkazit si zuby a zadělat si na chronická onemocnění.


Jablečná nutela bez přidaného cukru

Jednu zdravou „nutelu“ už na stránkách máme a teď u nás frčí tahle jablíčková. Hlavně proto, že máme zbylá jablíčka ve sklepě, a ty už volají pro rychlé konzumaci. Pokud taková nemáte, nevadí. A pokud se vám nechce loupat a krájet, nebojte, nebudete muset. Jen kdybyste chtěli.

Na téhle nutele je báječné, že mi vůbec nevadí, když ji děti bagrují lžící.


A jestli třeba někdo touží po zmrzlině, stačí ji nechat zatuhnout v mrazáku a hotovo.

I. RYCHLEJŠÍ VERZE


Suroviny pro rychlou verzi:

  • jablečná přesnídávka (cca 200–300 g)

  • jedna hořká čokoláda

  • dvě lžíce ořechového másla

  • jedno hedvábné tofu (cca 100 g) – nemusí být

  • špetka soli

  • 2–6 lžic datlového sirupu (nebo datlového cukru)

  • špetka vanilky

  • špetka skořice

Postup:

  1. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni

  2. Všechny suroviny rozmixujeme

Tipy:

  1. Nedělejte si starosti s množstvím surovin. Nikdy to neměřím, nevážím a vždy to dopadne dobře. Ochutnejte a případně doslaďte.

  2. Pomazánka v lednici zhoustne, jak vychladne čokoláda. Ale pokud se vám zdá hodně tekutá, přidejte do ní lžíci ovesných vloček.


II. NUTELA Z VLASTNÍCH ZDROJŮ


Suroviny pro více „domácí“ a levnější verzi:

  • sladká jablka – cca 510ks (přiznávám, že dostávám zavařená, nastrouhaná od maminky ve skleničce)

  • jedna hořká čokoláda

  • hrst ořechů – nejlépe vlašských nebo lískových, ale můžou být i kešu

  • jedno hedvábné tofu nebo hrst cizrny – nemusí být, ale je to velmi snadný způsob jak do dětí dostat luštěniny

  • špetka soli

  • 2–6 lžic datlového sirupu nebo datlového cukru nebo datlové pasty nebo datlí (nebo případně můžete použít med)

  • špetka vanilky

  • špetka skořice

Postup:

  1. Jablíčka oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme a povaříme (nebo použijeme zavařená jablka)

  2. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni

  3. Vše dohromady rozmixujeme

Tip:

  1. Pokud mixujete obyčejným tyčovým mixérem, ořechy zalijte trochou vody jen tolik, abyste je rozmixovali dohladka. A pak teprve přidejte k ostatním surovinám.



Nejlepší suroviny na sladkou a především zdravou nutelu si můžete nakoupit ZDE.


 


1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment


p.bednarova
Nov 13, 2020

Je naprosto vynikající. Já i děti jí milujeme. Udělala jsem dvě verze. Jednu s přesnídávkou a druhou bez ní, vždy jsem tam přidala hedvábné tofu a úspěch byl obrovský. Hned po ušlehání se dá tato výborná zdravá nutela použít třeba na přelití buchty nebo ovocných knedlíků, po zatuhnutí v ledničce se dá mazat na chleba.

Like
bottom of page