Hrách je výborný zdroj bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů včetně vápníku a hořčíku. Když ho nakombinujete se zeleninou a celozrnnou obilninou, výživová hodnota takového jídla letí ke hvězdám. A ještě mu připište body za jeho dlouhou tradici v Čechách. Bojíte-li se nadýmání, přidejte saturejku, majoránku nebo kmín.
Suroviny:
jedna větší cibule
jedna palička česneku
dvě lžičky majoránky
1/2 lžičky oregána
1 brambora
půl lžičky drceného kmínu (nebo mahá koření)
jedna malá cuketa (nemusí být)
3/4 hrnku žlutého hrachu
malá mrkev (nemusí být)
5 - 6 hrnku zeleninového vývaru nebo vody
sůl (pokud nebyla ve vývaru)
Na ozdobu
smetana z vlašských ořechů (2 lžíce vlašských ořechů rozmixovat v 3/4 hrnku vody)
pažitka nebo petrželka
opečené kostičky celozrnného chleba
1 lžíce mletých lněných semínek
Postup:
Polévka
Namočte hrách a quinou. Orestujte cibuli a česnek, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, mrkev a bramboru. Krátce orestujte. Přisypte kmín a majoránku. Zalijte vodou. Nasypte propláchnutý hrách a vařte zhruba 30 minut. Osolte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Na talíři ozdobte ořechovou smetanou a pokrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Ořechové mléko nebo smetana
Než začnete dělat polévku, zalijte půl hrsti vlašských ořechů vodou. Použijte sklenici, ve které je budete moci rozmixovat. Až bude polévka skoro hotová, vyměňte ořechům vodu. Použijte tolik vody, aby byly tak tak potopené. Rozmixujte do hladka. Chcete-li řidší konzistenci, přilijte vodu. Nalijte do polévky. Já tuhle výbornou smetánku nalévám až do talíře, jak vidíte na obrázku.
Tip:
1) Pokud vařím oběd nebo večeři, držím se vždy kombinace
CELOZRNNÁ OBILNINA + LUŠTĚNINA + ZELENINA (+ OŘÍŠKY NEBO SEMÍNKA)
Takto nebude vašemu jídlu nikdy nic chybět. Bude obsahovat všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje, vitamíny, minerály, fytonutrienty, vlákninu...
2) V mrazáku mám namleté lněné semínko a přidávám téměř na každé jídlo asi 1 lžičku. Doplní vám nejen omega-3 mastné kyseliny, ale vybaví vás zázračnými lignany, kterých obsahuje zhruba stokrát více než jiné potraviny. A proč je potřebujete? Ochrání vás před vysokým tlakem, bolestmi prsou před menstruací, rakovinou prsu a prostaty... Vydalo to na další článek.
Osobně nakupuji nejlepší suroviny na hrachovou polévku ZDE.
Tato polévka je fakt výborná!