top of page
Veronika

Hrachová polévka

Aktualizováno: 16. 10. 2021

Hrách je výborný zdroj bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů včetně vápníku a hořčíku. Když ho nakombinujete se zeleninou a celozrnnou obilninou, výživová hodnota takového jídla letí ke hvězdám. A ještě mu připište body za jeho dlouhou tradici v Čechách. Bojíte-li se nadýmání, přidejte saturejku, majoránku nebo kmín.


Hrachová polévka

Suroviny:

  • jedna větší cibule

  • jedna palička česneku

  • dvě lžičky majoránky

  • 1/2 lžičky oregána

  • 1 brambora

  • půl lžičky drceného kmínu (nebo mahá koření)

  • jedna malá cuketa (nemusí být)

  • 3/4 hrnku žlutého hrachu

  • malá mrkev (nemusí být)

  • 5 - 6 hrnku zeleninového vývaru nebo vody

  • sůl (pokud nebyla ve vývaru)


Na ozdobu

  • smetana z vlašských ořechů (2 lžíce vlašských ořechů rozmixovat v 3/4 hrnku vody)

  • pažitka nebo petrželka

  • opečené kostičky celozrnného chleba

  • 1 lžíce mletých lněných semínek


Postup:

Polévka

Namočte hrách a quinou. Orestujte cibuli a česnek, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, mrkev a bramboru. Krátce orestujte. Přisypte kmín a majoránku. Zalijte vodou. Nasypte propláchnutý hrách a vařte zhruba 30 minut. Osolte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Na talíři ozdobte ořechovou smetanou a pokrájenou pažitkou nebo petrželkou.


Ořechové mléko nebo smetana

Než začnete dělat polévku, zalijte půl hrsti vlašských ořechů vodou. Použijte sklenici, ve které je budete moci rozmixovat. Až bude polévka skoro hotová, vyměňte ořechům vodu. Použijte tolik vody, aby byly tak tak potopené. Rozmixujte do hladka. Chcete-li řidší konzistenci, přilijte vodu. Nalijte do polévky. Já tuhle výbornou smetánku nalévám až do talíře, jak vidíte na obrázku.


Tip:

1) Pokud vařím oběd nebo večeři, držím se vždy kombinace

CELOZRNNÁ OBILNINA + LUŠTĚNINA + ZELENINA (+ OŘÍŠKY NEBO SEMÍNKA)


Takto nebude vašemu jídlu nikdy nic chybět. Bude obsahovat všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje, vitamíny, minerály, fytonutrienty, vlákninu...


2) V mrazáku mám namleté lněné semínko a přidávám téměř na každé jídlo asi 1 lžičku. Doplní vám nejen omega-3 mastné kyseliny, ale vybaví vás zázračnými lignany, kterých obsahuje zhruba stokrát více než jiné potraviny. A proč je potřebujete? Ochrání vás před vysokým tlakem, bolestmi prsou před menstruací, rakovinou prsu a prostaty... Vydalo to na další článek.


Osobně nakupuji nejlepší suroviny na hrachovou polévku ZDE.



 


1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment


Libor Maňásek
Libor Maňásek
Jul 28, 2019

Tato polévka je fakt výborná!

Like
bottom of page