Vitamínová bomba, která vás dostane z každé chřipečky. Plná vitamínů, prebiotik, probiotik a spousty dalších živin. Kimchi přidávejte jako přílohu k jídlům. Jelikož obsahuje hodně soli, maximálně dejte dvě až tři lžíce nebo ho použijte do této báječné rýže:
Suroviny:
1 hlávka zelí
2 lžičky soli
1 větší cibule
2 jarní cibulky
1–2 mrkve
1 červená paprika
4–5 stroužků česneku
1 lžička sušeného zázvoru
2–3 lžíce shoyu
3 lžičky soli
špetka chilli
Postup:
Nakrájíme nebo nakrouháme zelí, prosolíme 2 lžičkami soli a pořádně promícháme, nejlépe perfektně čistýma rukama, a pořádně pomačkáme. Dáme stranou
Nakrájíme cibuli na velmi tenká půlkolečka, mrkev na malé nudličky, jarní cibulku na kolečka, česnek na velmi tenká „půlkolečka“, papriku na tenké nudličky
Přidáme zázvor, chilli, zbylou sůl, shoyu a pořádně promícháme i se zelím
Nacpeme do sklenic a pořádně utlačíme, aby se voda dostala nahoru. Pokud tam není dostatek vody, přidáme trochu převařené vody
Necháme stát otevřené 1–3 dny na kuchyňské lince a poté zavřeme sklenici a dáme do lednice, kde vydrží i několik týdnů
Tipy:
Já na sklenici na kuchyňské lince vždy volně položím víčko, ale neutahuji
Místo zázvoru můžete zkusit přidat křen, taky moc dobré
Kimchi udělejte pálivé podle své chuti
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments