Čočkové kari je perfektní jídlo z jednoho hrnce. Je vydatné, naplněné čočkou plnou bílkovin, zahřívacím kořením a perfektně krémové díky kokosovému mléku.
Suroviny (Přibližně 4-6 porcí):
2 PL olivového oleje
7 stroužků česneku
2 PL nastrouhaného zázvoru
1 malá cuketa
1 větší červená paprika
1 ČL kari koření
1 ČL mleté kurkumy
1 ČL mahá nebo mletý kmín
2 PL shoyu nebo tamari
1/3 ČL kajenského pepře (podle chuti)
1 ČL soli
1 hrnek červené neloupané čočky
2 hrnky vody
2 hrnky pokrájených rajčat (nebo 1 plechovka)
1 plechovka kokosového mléka
2 lžíce citrónové šťávy
2 hrnky čerstvého špenátu (nebo kadeřávku)
Postup:
Na olivový olej dáme restovat prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor
Cuketu jemně pokrájíme na kousky a přidáme k česneku
Pokrájíme jemně papriku a přidáme k zelenině. Restujeme na střední teplotu 3–6 minut
Přidáme koření: kurkumu, kari koření, mahá, kajenský pepř, sůl a promícháme
Přidáme čočku, vodu, rajčata, kokosové mléko, shoyu a vaříme cca 40 minut
Přidáme citrónovou šťávu, špenát, promícháme do zavadnutí špenátu
Ochutnáme, dochutíme a ozdobíme čerstvými bylinkami
Tipy:
Podáváme s natural rýží, celozrnným chlebem, celozrnným pita chlebem, celozrnným kuskusem….
Do kari lze přidat 5 lžic červené quinoi a můžeme podávat bez přílohy
Jím zdravě
Podporuji lokální dodavatele
Šetřím planetu pro další generace
Nakupuji ve Zdravíčku :-)
Comments